vrijdag, januari 19, 2007

 

Mill: Tongelaar wil water

De reconstructie is gebaseerd op een viertal pijlers. Waterhuishouding, natuur, verplaatsen van agrarische bedrijven en sociaal-economie. Forse budgetten worden door de overheid beschikbaar gesteld om rijksdoelen te realiseren. Een voorbeeld van een 'water' project volgt hier.

Tongelaar zal natte voeten houden

Landgoed Tongelaar tussen Beers en Mill is een natuurgebied dat, als er niets tegen wordt gedaan, verdroogt. De natuurlijke waterhuishouding is verstoord. Als het een beetje meezit, worden speenkruid en aronskelk gered. Waterschap en Brabants landschap keren het tij.
Kasteel Tongelaar. Wie vandaag een wandeling maakt over landgoed Tongelaar, zal het wat vreemd in de oren klinken. Toch is het zo: Tongelaar verdroogt. Maar vandaag staan de sloten en beken tot aan de rand met water gevuld. De akkers glinsteren, niet van vette klei, maar van spiegelend water. Als het weer omslaat, is die nattigheid snel verdwenen. Want door het jaar genomen, is het gebied wel degelijk aan het verdrogen. De planten die zich er vroeger zo goed thuisvoelden, zoals aronskelk en speenkruid, hebben het moeilijk of zijn verdwenen.Van oorsprong is het gebied een beekdallandschap. Toen de gronden ontgonnen werden, is de natuurlijke waterhuishouding danig verstoord. Er kwamen diepe beken om het water sneller af te kunnen voeren. Zoals op veel plekken in Brabant gaat ook op het landgoed Tongelaar het tij keren. De eigenaar van het landgoed, het Brabants Landschap, heeft samen met het Waterschap Aa en Maas plannen ontwikkeld om de verdroging aan te pakken.

De omwonenden en landbouwers in de omgeving zijn inmiddels geïnformeerd. Landbouworganisatie ZLTO en de gemeenten Cuijk en Mill en Sint-Hubert hebben hun zegje mogen doen. Wie zich desondanks niet in de maatregelen kan vinden, kan tot 12 februari bezwaren indienen.Ernest de Groot, bestuurslid van het waterschap, en projectleider Jan Derks hopen dat het met die bezwaren een beetje meevalt. „Want anders redden we het niet in de planning“, zegt De Groot.„Daarom zijn we tegelijk met de planologische procedures ook de technische voorbereidingen gestart.“ Ook moet er nog grondruil plaatsvinden. Grondeigenaren in de omgeving hadden geen bezwaren tegen de graafwerkzaamheden, maar zouden wel graag enkele gronden efficiënter willen gebruiken. Door grond te ruilen, kan dat geregeld worden. Toch moeten de graafmachines in de herfst al aan het werk. „Lukt het ons niet om in september of oktober het land op te gaan, dan lopen we een jaar vertraging op“, zegt Derks. „In de winter kunnen we weinig uitrichten en in het voorjaar moeten we flora en fauna met rust laten. Daarna willen de boeren het land op. Dus we hopen echt dat onze krappe planning overeind blijft.“De graafmachines worden onder meer ingezet om een waterloop ondieper te maken. Dat is de Biestgraaf, een beek die achterlangs kasteel Tongelaar loopt en het water van de zuidoostelijk gelegen hogere gronden afvoert richting Graafsche Raam en Maas.
Het peil wordt verhoogd zodat het water langer in het gebied blijft. Ook moet kwelwater weer een kans krijgen. Boven Haps, ter hoogte van de landgoederen Ossenbroek en Berendonk, worden twee waterlopen die beide naar de Biesgraaf lopen, gesplitst. Als het goed is, wordt het waterpeil in het gebied door het jaar heen gelijk en vertoont het niet de pieken zoals nu. Ook aan de oevers wordt het een en ander gedaan. Op sommige plekken worden ze natuurvriendelijker gemaakt. En er komen poelen bij voor kikkers en salamanders. De beken die over het landgoed lopen, worden echter geen slingerende riviertjes, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Oeffeltse Raam in de gemeente Boxmeer.

Meanderen ziet er wel heel natuurlijk uit, vindt ook het waterschap. „Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat we hier te maken hebben met een historisch cultuurlandschap.“ Oftewel: het is mensenwerk. De Biestgraaf heet niet voor niets een ‘graaf’, die is door mensenhand ontstaan. Ook de ingrepen van onze voorouders in het landschap zijn het waard bewaard te worden, zo is de gedachte.Tongelaar het gebied is een eeuwenoud landgoed op rivierklei dat door de Maas is gevormdcultuurlandschap van bos, lanen en houtwallenop een natuurlijke verhoging lag al in de 9e eeuw een vluchtburcht, het huidige kasteel. Gelderlander 19 januari 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?