woensdag, januari 24, 2007

 

Veghel: Kaswarmte benutten

Kassen zijn traditioneel enorme energie vragers. Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat kassen warmte kunnen gaan leveren. Het principe is gebaseerd op het gesloten kas systeem. In de zomer worden de kassen gekoeld en de warmte wordt in het grondwater opgeslagen. In de winter gebeurd het omgekeerde. Het grondwater wordt gekoeld en de warmte wordt benut om de kassen te verwarmen. Er blijkt dan nog warmte over te zijn voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen. In Veghel wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld naast een doorgroeigebied voor kassen. Het streekhuis heeft vorig jaar tuinders en ontwikkelaars van de wijk bij elkaar gebracht om de kansen en mogelijkheden van dit innovatieve systeem onder de aandacht te brengen. Inmiddels zijn er serieuze plannen om het systeem te implementeren. Ook elders in Nederland zijn er vergelijkbare plannen. meer hierover in het volgende bericht.

Onderzoek kaswarmte voor woningen


Het Westlandse gemeentebestuur verwacht veel van de mogelijkheden die kassen kunnen hebben naast woningen, dit voorspelde wethouder van Vliet na afloop van de opening van het Trade Part Westland Venus.De gemeente Westland laat deze maanden onderzoek doen naar de koppeling van de nieuwe kas van kweker Paul Barendse van acht hectare groot aan een nieuwe woonwijk bij 's-Gravenzande.Bij dit project kan de nieuwe kas zowel laagwaardige als hoogwaardige warmte leveren aan de woonwijk. Tevens krijgt de kas een rol bij het waterbeheer van de wijk. Bron: WOS.nl. 24 januari 2007.
Informatie:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/02/zonneterp-veghel.html
Zie ook:
Zonnewarmte uit kassen voor 2800 woningen in Waddinxveen?
Met het concept Kas als Energiebron heeft InnovatieNetwerk laten zien, dat het technisch mogelijk is om warmte in kassen te oogsten en die warmte te gebruiken in de omgeving. Twee tuinbouwbedrijven, Stolk en Porta Nova uit Waddinxveen, willen de volgende stap zetten. Zij hebben samen met Volker Wessels een formele aanbieding gedaan aan de gemeente Waddinxveen om warmte te gaan leveren aan de nieuw te bouwen woonwijk Triangel. Het gaat hierbij om een wijk met 2800 woningen. InnovatieNetwerk bracht de partijen bij elkaar, leverde cofinanciering en hielp het concept te optimaliseren voor dit doel. De stichting Glastuinbouw Zuidplaspolder heeft ervoor gezorgd dat deze partners mee mogen dingen naar de warmtelevering voor deze woonwijk. Dit is bijzonder, omdat gewoonlijk alleen energiebedrijven en een enkele installateur hiervoor worden uitgenodigd. Dankzij de duurzame warmte uit de kassen kan het consortium tegen concurrerende tarieven voldoen aan de hoge duurzaamheidambities van de gemeente. Over de hele keten is gestreefd naar optimale energieafgifte en energieopname, zodat de toekomstige bewoners verschillende voordelen kunnen genieten: comfortabele vloerverwarming en koeling, lage energiekosten, en een goede ventilatie met verse lucht. De gemeente geeft begin 2007 aan wie de gunningprocedure gewonnen heeft.

Meer informatie: Peter Oei, http://innovatienetwerk.eprofiler.nl/ep_link.php?id=3-3gI2n7Q2bKn_iOL35KcpPG, 06-51542882





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?