vrijdag, februari 02, 2007

 

Bedrijfsverplaatsing Gassel

Kippenstal Gassel tast natuur aan

De bouw van een grote kippenhouderij in het buitengebied van Gassel is een ernstige aantasting van het landschap en van het leefgebied van de das. Dat zegt de Brabantse Milieufederatie (BMF). De milieuclub heeft Ecologisch Adviesbureau Cools in een rapport de effecten van een grote kippenfarm aan de Heihoek in Gassel laten beschrijven. De nieuwe stal is een verplaatsing en tegelijk uitbreiding van het pluimveebedrijf van Classens. Het wordt een gebouw met een verdieping, 100 meter lang, 30 meter breed en 10 meter hoog. Er worden ruim 39.000 stuks pluimvee in gehouden. De stal komt haaks op een zone te staan waarover dassen zich verplaatsen.

Die 500 meter brede zone wordt daardoor 100 meter smaller, aldus het rapport. Dat belemmert de noord-zuid migratie van de das, stellen de onderzoekers. Ook het gebied waar de das zijn voedsel haalt, wordt volgens het rapport een stuk verkleind. Verder verwacht het ecologisch bureau door de uitstoot van ammoniak meer verzuring en vermesting van de bodem. Ook wordt de bouw van de hoge stal een aantasting genoemd van het landschap. Het in hoogte variërende gebied van de voormalige Beersche Overlaat wordt geologisch als waardevol beschouwd.

Wethouder Harry Opsteegh van Grave heeft het rapport gisteren in ontvangst genomen. „Het belangrijkste bezwaar richt zich op de dassenzone“, zegt hij. „Wij hebben ook een rapport laten opmaken, door Das en Boom. De uitkomsten krijgen we nog. Die leggen we naast alle gegevens die momenteel worden vergaard in het kader van de gevraagde milieuvergunning. Half maart hopen we een definitief besluit te kunnen nemen.“ Planologisch zijn er volgens Opsteegh geen bezwaren. „Het past in een zogeheten verwevingsgebied. Niemand heeft destijds bezwaren gemaakt toen het verwevingsgebied werd.“ Gelderlander 2 februari 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?