vrijdag, februari 02, 2007

 

Cleanergy Wanroij

Eurocommissaris bekijkt boeren-energiecentrale in Wanroij

Europees Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel kijkt haar ogen uit bij een elektriciteitscentrale in Wanroij (N-Br) die draait op dierlijke mest en plantaardige producten. Ze bezocht donderdag 1 februari het project van coöperatie Cleanergy, bestaande uit zo'n dertig melkvee- en varkenshouders uit de nabije omgeving, op uitnodiging van LTO Nederland.
De coöperatie was, mede als gevolg van veel bureaucratie, zes jaar bezig om de vergistingscentrale van de grond te krijgen. Vorig jaar augustus ging eindelijk de productie van start. Cleanergy kan zo’n 2.500 huishoudens van stroom voorzien. De investeringen bedroegen zo’n 3,5 miljoen euro, waarvan eenderde door de deelnemende veehouders is ingelegd. Het resterende deel komt van leningen en subsidies, onder meer van de Europese Unie. Over zes tot zeven jaar denkt Cleanergy met winst te kunnen draaien.

De Landbouwcommissaris bleek zeer geïnteresseerd en koos zelf haar route over het project. Na een welkom door LTO-voorzitter Bart Jan Constandse stelde Antoon Vermeer, LTO-portefeuillehouder Mest en Mineralen, het digestaat-probleem aan de orde. Dit restproduct van de centrale valt nu onder de regels voor dierlijke mest en het effect daarvan is dat het meeste ervan naar het buitenland gaat. Dat transport over grote afstand kan voorkomen worden als de bodemverbeteraar als kunstmest zou worden aangemerkt.LTO, donderdag 1 februari 2007

Wanroij vervult een voortrekkersrol als het gaat over biogas installaties. De gebroeders Aben waren de eerste met een installatie. Toen volgde Cleanergy en de gebroeders Smit werken aan een 4.5 MWe installatie (route Mill-Uden). Alles bij elkaar produceren ze electriciteit voor alle huishoudens in de gemeente Sint Anthonis en Mill & SintHubert (TG).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?