vrijdag, februari 02, 2007

 

DFE Uden-Veghel

Onderzoek naar kansen voor 'Dutch Food Experience' bij Veghel

In de regio Veghel Uden moet een groot centrum komen waar alles te beleven en te leren valt over voeding voor mens en dier onder de naam ’Dutch Food Experience’. Het bedrijf Octus Beheer heeft het idee gepresenteerd bij de gemeenten Uden en Veghel en de beide gemeenten hebben inmiddels toegezegd mee te gaan werken aan een haalbaarheidsonderzoek naar de vestigingsmogelijkheden.

Projectleider Peter Beniers van Octus Beheer is al ruim twee jaar bezig met het idee voor de 'Dutch Food Experience'. In het centrum moet alles samen komen wat met voeding te maken heeft: van shoppen, educatie, tot en met entertainment. In de stedelijke regio Uden-Veghel zijn van oudsher veel bedrijven gevestigd die zich bezighouden met het bewerken en produceren van voedsel voor mens en dier. Cehave, DMV Campina en Masterfoods zijn bekende ondernemingen, maar ook grote cateringbedrijven als Maison van den Boer en Hutten en supermarktketens als Jumbo en Sligro hebben er hun hoofdkantoor. In Uden zitten de bedrijven Frissland en Kroef.Octus Beheer zal de plannen in samenwerking met de Brabantse ontwikkelingsorganisatie Agro & Co verder uitwerken. In de plannen rekent men op een bezoekersaantal van 1,5 tot 2 miljoen bezoekers per jaar. Uit de haalbaarheidsstudie zal onder meer blijken of deze schatting realistisch is. De haalbaarheidsstudie moet medio 2007 zijn afgerond.
Brabants Dagblad, 01/02/07

Het streekhuis Peel & Maas is sinds januari 2006 intensief betrokken bij de planvorming (TG).
Lees ook: http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/01/veghel-food-experience.html

Achtergrond:

Regio Veghel in race voor ’voedselpark’

Een spraakmakend megagroot centrum waar alles te beleven en te leren valt over voeding voor mens en dier onder de naam ’Dutch Food Experience’. Met het plan voor een dergelijk visitekaartje van Bourgondisch Brabant, heeft het bedrijf Octus BV bij de gemeenten Uden en Veghel aangeklopt. Gisteren maakte de Veghelse wethouder Pieter van Dieperbeek bekend dat beide gemeenten mee gaan werken aan een haalbaarheidsonderzoek naar de vestigingsmogelijkheden.

Het initiatief voor de ’Dutch Food Experience’ komt van Octus Beheer, Projectleider Peter Beniers is al ruim twee jaar bezig met het idee. Aanvankelijk keek hij naar de Poort van Veghel, het bedrijventerrein in ontwikkeling dat pal aan de A50 ligt. Het haalbaarheidsonderzoek richt zich nu echter op de gehele stedelijke regio Uden-Veghel. Beide gemeenten dragen in totaal 50.000 euro bij in de kosten. Volgens de Veghelse wethouder Pieter van Dieperbeek moet de Dutch Food Experience hét visitekaartje van Bourgondisch Brabant worden. „We hebben eerder gekeken naar de eventuele vestiging van een foodmuseum in Veghel. Maar dit gaat veel verder. In de Dutch Food Experience komt alles samen wat met voeding te maken heeft: shoppen, educatie, entertainment. Het moet echt een dagje voedsel beleven worden.“

VoedselregioDe stedelijke regio Uden-Veghel ligt voor de hand als locatie voor een dergelijk park, vindt Van Dieperbeek, omdat daar van oudsher veel bedrijven gevestigd zijn die zich bezighouden met het bewerken en produceren van voedsel voor mens en dier. In het rijtje bedrijven pronken landelijk bekende namen als Cehave, DMV Campina en Masterfoods (Mars). Maar ook grote cateringbedrijven als Maison van den Boer en Hutten en supermarktketens als Jumbo en Sligro hebben er hun hoofdkantoor. In Uden zitten bedrijven als Frissland en Kroef.
MegagrootVoor Peter Beniers blijft de Poort van Veghel de eerst aangewezen locatie. „Maar we kijken ook naar andere plekken, voor het geval vestiging daar niet mogelijk is. Volgens Beniers heeft het plan inmiddels al concrete vormen aangenomen, maar is het nu nog te vroeg om daarmee naar buiten te treden. „Dit wordt echt megagroot. Als alles volgens plan verloopt krijgt Oost-Brabant er echt een grote trekker bij. Vandaar dat ik blij ben dat het nu naar een bovengemeentelijk niveau is getild.“ De plannen worden in samenwerking met de Brabantse ontwikkelingsorganisatie Agro & Co verder van de grond getild. Beniers verwacht deze zomer een definitief besluit over het al dan niet doorzetten van de Dutch Food Experience. Brabantsdagblad 1 februari 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?