zaterdag, februari 10, 2007

 

Groene Raffinaderij Haps

5 februari j.l. kwamen in het streekhuis te Cuijk (p/a RMB) 40 experts bijelkaar om met elkaar van gedachten te wisselen over bioraffinage als nieuwe economische drager. Op dit moment worden energie en plastics gewonnen uit aardolie. Deze bron zal echter over ongeveer dertig jaar opgedroogd zijn. In de tijd die rest moeten we overschakelen op o.a. biomassa. Het grootste deel van de biomassa zal uit het buitenland aangevoerd worden en in havens geraffineerd worden. We zullen echter ook anders naar afvalstromen moeten gaan kijken. Wat nu als afval gezien wordt is straks een waardevolle grondstof voor nieuwe producten en energie.
Uit een inventarisatie komt Haps als mogelijk geschikte locatie voor de vestiging van een bioraffinaderij naar voren. Er is een vuilnisbelt aanwezig, er wordt nog restafval aangevoerd, er is een zuiveringsinstallatie die slib produceert, er wordt GFT aangevoerd en in de naaste omgeving is er een overschot aan mest. Biomassa die na raffinage weer hergebruikt kan worden. Het streekhuis onderzoekt in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Agro & Co de mogelijkheden van de vestiging van een bioraffinaderij.

Wenst u de powerpoint presentaties van de gastsprekers Prof. Johan Sanders (Wageningen UR) en Ton Koens (MPI) te ontvangen stuur dan een verzoek naar tgoossens@rmb.nl
Lees ook:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/06/groene-raffinaderij.html
http://www.biorefinery.nl/fileadmin/biorefinery/docs/bioref/bioref0604.pdf
Bioport: Nederland als mainport voor biomassa

Een voorbeeld van een varkensbedrijf in Amerika met een bioraffinaderij:
http://www.bestbiofuels.com/





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?