zaterdag, februari 24, 2007

 

Hooibergprojecten Landerd

De gemeente Landerd is een aantrekkelijke gemeente voor toeristen. Een actief platform brengt alle toeristische activiteiten in beeld: http://www.toerismelanderd.nl/ . Om de gemeente voor toeristen nog aantrekkelijker te maken ondersteund de gemeente initiatieven van particulieren. Een van de ideeën waar aan gewerkt wordt is het bouwen van hooibergen. Een samenwerkingsverband van particulieren en ondernemers heeft een aantal plannen bij de gemeente ingediend waarbij de hooiberg het centrale thema is.
De hooiberg is een icoon van het platteland waar op diverse plaatsen in Nederland aandacht aan besteed wordt. Zie bijvoorbeeld het volgende bericht.

Hooiberghutten nieuwe toerismetroef

Zeker 25 hooiberghutten moeten ervoor zorgen dat het plattelandstoerisme in het westen van de provincie Utrecht een impuls krijgt. Dat heeft de voorzitter van de stichting Struinen en Vorsen donderdag laten weten.

Er staat al een hut in de vorm van een hooiberg in Kamerik, er komen er drie bij in de Lopikerwaard en in de komende twee jaar zullen er nog 21 volgen in de rest van het gebied.
Leuke arrangementenDe houten hutten, iets groter dan de standaard trekkershut, komen op het terrein van boeren te staan. De agrariërs zorgen ook voor het onderhoud en de verhuur van de hutten.

‘We hebben voor deze locaties gekozen omdat hier een tekort is aan mogelijkheden om te overnachten. We kunnen dus heel leuke arrangementen aanbieden, maar zonder slaapplaatsen komt er dan toch niemand’, aldus voorzitter Jan van der Werf.

Poolse arbeiders

De stichting probeert al langer het agrotoerisme aantrekkelijk te maken in de regio. Zo zijn er onder meer wandelingen uitgezet, kunnen toeristen workshops volgen en kan er boerengolf gespeeld worden. De hutten moeten de bezoekers langer in de regio houden.
‘Driekwart van de kosten van de hooiberghut wordt gesubsidieerd. Boeren moeten er zelf nog 5000 euro bijleggen’, aldus Van der Werf. Ook zijn er strenge regels dat alleen toeristen de hutten mogen gebruiken. ‘We willen voorkomen dat er bijvoorbeeld Poolse arbeiders in de hutten gehuisvest worden.’ Bron: Bizz.nl.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?