woensdag, maart 21, 2007

 

Uden wil boerderij Braks

Als de gemeenteraad ermee instemt, koopt de gemeente Uden voor 515.000 euro exclusief BTW een boerderij, inclusief gronden en mestrechten, van Fons Braks uit Odiliapeel. De boerderij ligt aan de Hemelrijkstraat in Volkel nabij Hemelrijk in een gebied dat door de reconstructiecommissie is aangewezen als recreatiegebied waar Uden graag de regie over wil krijgen.

Foto: Fons Braks bij zijn boerderij.

Het gebouw is de spil in de plannen voor een golfbaan en de bungalows bij Hemelrijk. Braks wil in dat gebied samen met twee buren een 18-holes golfbaan aanleggen en Billy Birdpark Hemelrijk wil in dezelfde buurt uitbreiden met een bungalowpark. Een en ander was lange tijd niet mogelijk door de aanwezigheid van de boerderij van Braks. Die kreeg na een langdurige juridische procedure in juni 2004 vergunning om er 2000 mestvarkens te houden. De stankcirkel van het bedrijf vormde ook een belemmering voor de plannen van Hemelrijk. De twee andere initiatiefnemers voor de golfbaan zijn F. Huvenaars en A. van Kessel. Samen hebben de drie ten oosten van Hemelrijk 67 hectare grond. De grond van Braks ligt precies in het midden van het gebied waarin de toekomstige golfbaan moet komen.

n 2004 zei Braks dat hij nadrukkelijk kiest voor een golfbaan. Maar mocht dat plan niet lukken, dan zou hij zijn plan voor intensieve veehouderij doorzetten.Wethouder Hidde Nota bevestigt dat de gemeente Uden de boerderij met de bijbehorende rechten wil kopen. Op 18 april komt het plan opnieuw in de raadscommissie. Enkele weken geleden werd het daar van de agenda afgevoerd omdat het volgens de wethouder op verzoek van de betrokkenen in beslotenheid besproken diende te worden. Namens oppositiepartij Gewoon Uden geeft Toon Biemans op voorhand aan het een vreemde aankoop te vinden. "Wij kopen grond van Braks die we vervolgens aan hem terugverkopen. Wanneer de ontwikkeling van de golfbaan alsnog om de een of andere reden niet doorgaat, zit de gemeente in haar maag met een boerderij waarop geen mestrechten meer zitten. Zo'n boerderij is dan meteen een ton minder waard", aldus Biemans. SP-fractievoorzitter Spencer Zeegers gaf in de laatste commissievergadering ook al aan tegen dit plan te zijn.Fons Braks zelf zegt dat de gemeente met de aankoop 'de angel uit het recreatiegebied heeft gehaald'. "Ik hoef echt niet de maximale prijs voor de boerderij. Als dat mijn bedoeling was geweest, had ik het heel anders moeten doen." Brabantsdagblad 21 maart 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?