dinsdag, maart 13, 2007

 

Vooruitstrevende gemeenten gezocht

10 vooruitstrevende gemeenten ontwikkelen eigen 'SUV'

Deelnemers gezocht

De uitstoot van het broeikasgas C02 moet in 2020 zijn gereduceerd met 20 procent ten opzichte van 1990, het ijkjaar van het Kyoto-verdrag. Dit is op 9 maart j.l. door de Europese Unie afgesproken. Een nieuwe streefdatum om naar toe te werken. Tijd voor actie! Streekhuis Peel & Maas gaat met tien Nederlandse gemeenten het goede voorbeeld geven. Dit voorjaar starten we in samenwerking met SOIOS (The Solar Vehicle Company) uit Maashees, gemeente Boxmeer het project 'SUV' . 'SUV' staat voor 'Solar Utility Vehicle'. Gebaseerd op zonneceltechnologie van SOIOS wordt samen met tien vooruitstrevende gemeenten een quad ontworpen speciaal voor gemeentelijke diensten. SOIOS is een producent van zonnetreinen welke voor recreatieve doeleinden en milieuvriendelijkependeldiensten tussen b.v. transferia en stadscentra of op vliegvelden ingezet worden. De te ontwikkelen 'SUV' wordt een doorontwikkeling van de Solarolar een eenpersoons solar quad. Wat de toepassing van de 'SUV' gaat worden mogen de deelnemende gemeenten met elkaar gaan bepalen. Doel is een utility vehicle te produceren welke voor veel gemeentelijke taken inzetbaar is. Deelnemende gemeenten dragen iedere 5000,- euro bij aan de ontwikkel kosten. Hiervoor mogen ze iemand afvaardigen aan de projectgroep die de 'SUV' gaat ontwikkelen en profiteren ze van de publiciteit rond het project. Wanneer een deelnemende gemeente een 'SUV' of meerder 'SUV's aanschaft dan krijgt men een korting van 5000,- euro op de aanschafprijs van de eerste 'SUV'.

In de loop van mei volgt een voorlichtingsbijeenkomst en kan een proefrit gemaakt worden op de solar quad. Daarna nemen belangstellende gemeenten een beslissing over deelname aan het project. Voor informatie: Twan Goossens 06 51 63 1647. Voor aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst stuur een mail naar tgoossens@rmb.nl . Informatie: http://www.soios.nl/
Zie ook het volgende bericht op binnenlandsbestuur.nl:
Ontwikkel je eigen zonnewagen (26/03/2007)

Als gemeenteambtenaar je ideale voertuigje op zonne-energie samenstellen. Dat is wat streekmanager Peel & Maas, Twan Goossens, belooft aan deelnemers aan het door de provincie Noord-Brabant gestimuleerde SUV-project.
SUV (Solar Utility Vehicle) staat daarbij nu eens niet voor een benzineslurpende PC Hoofttractor, maar juist voor een milieuvriendelijk wagentje zonder CO2-uitstoot. ‘We moeten als gemeenten nu eens het goede voorbeeld geven, anders halen we de doelstellingen van Kyoto nooit’, aldus Goossens.

Namens de negen zogenoemde Peel &Maas gemeenten zoekt hij dan ook andere ‘progressieve gemeentebestuurders’ die willen meewerken aan de ontwikkeling van de zonnequad voor de buitendienst. Het door zonnecellen gevoede elektrische wagentje bestaat al en wordt door een bedrijf in Maashees gemaakt voor de particuliere markt.
Volgens Goossens is de quad buitengewoon geschikt voor de buitendiensten van gemeenten. ‘Je kunt er op de weg en in ruig terrein mee uit de voeten, de trekkracht bedraagt meer dan 2 ton, de snelheid ligt op 45 kilometer per uur. De actieradius bedraagt 30 kilometer op zonne-energie en nog eens 30 extra kilometer op de accu.’

Het wagentje lijkt met zijn dakje en kleine achterbak nu nog het meest op een veredeld golfkarretje, maar daar kunnen de betrokken gemeenten verandering in brengen. ‘Deelnemers kunnen voor 5000 euro iemand afvaardigen naar de ontwikkelingsprojectgroep en daar hun ideale gemeentevoertuig helpen samenstellen. Dat gaat dan vooral over de inrichting en gebruiksvriendelijkheid van het bestaande wagentje: moet er een nieuwe aanhanger komen, hoe moet die eruit zien, welke gereedschapsklemmen moet waar gemonteerd worden en dergelijke praktische vragen komen aan de orde, legt Goossens uit.

De gemeenten die meewerken krijgen de 5000 euro deelnamekosten als korting terug op de eerste SUV die ze aanschaffen.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?