zaterdag, april 28, 2007

 

Eerde vreest themapark Veghel


De dorpsraad van Eerde maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor dit dorp als er in de Poort van Veghel echt een themapark komt dat honderdduizenden bezoekers trekt. In een brief aan het gemeentebestuur uit de raad haar zorgen over de mogelijke vestiging van de Dutch Food Experience vlakbij het dorp.

Volgens de raad staat de schaal van deze activiteit in geen verhouding tot de schaal van Eerde en omgeving en toont geen respect voor de ontwikkeling van deze gemeenschap. De dorpraad reageert naar aanleiding van een artikel over de Dutch Food Experience dat op 31 maart in het Brabants Dagblad verscheen. Daarin reppen de initiatiefnemers over 1,5 tot 2 miljoen bezoekers per jaar. "Dit zou betekenen dat het een attractiepark wordt met een bezetting zoals de Efteling of pretpark Slagharen", constateert de dorpsraad. Zo'n toeloop van bezoekers veroorzaakt volgens de dorpraad onherroepelijk verkeersproblemen bij het dorp. Zeker ook gezien de huidige opstoppingen bij de A50-afslag Eerde. Verder is de dorpsraad van Eerde geschrokken van de doorkijk die de initiatiefnemers geven naar verdere uitbreiding van het park. Dat zou eventueel kunnen 'aan de andere kant van de A50', zo wordt gesteld. "Dat zou betekenen dat deze attractie komt te liggen aan de zijde van Eerde! Wij kunnen ons niet voorstellen dat de gemeente deze zienswijze ondersteunt", stelt de dorpsraad. De Eerdse dorpsraad eist van het gemeentebestuur dat deze open kaart speelt over de plannen met de Poort van Veghel en de Eerdse bevolking op de hoogte houdt van verdere ontwikkelingen. Daarbij doet de raad de oproep om het belang van het dorp zwaarder mee te laten wegen. "Op dit moment krijgen wij de indruk dat men wilde plannen ontwikkelt om de stedelijke regio op de nationale kaart te zetten. Maar ten koste van wat?"

De Dutch Food Experience moet hét Europese themapark worden voor voedselproductie en -bereiding en -gebruik. Hoe dit precies gestalte moet krijgen is niet echt duidelijk. Het idee voor de Dutch Food Experience is afkomstig van de Udense ontwikkelingsmaatschappij Octus Beheer.Inmiddels heeft Agro&Co het idee omarmd. Agro&Co is een instituut dat is opgericht door de provincie, de ZLTO en de Brabantse Rabobanken. Doel is de promotie van de agrarische en aanverwante bedrijfstakken. Brabantsdagblad 28 april 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?