zondag, april 29, 2007

 

Farm Energy Network Boekel

Nederlandse agrarische ondernemers staan bekend als creatief en innovatief en dwingen veel respect af in de rest van de wereld. De sector is een belangrijke kurk waar de Nederlandse economie op drijft. Om deze positie te handhaven zullen bakens steeds verzet moeten worden in de wetenschap dat buitenlandse concurrenten op de voet volgen. Een van de moeilijkste vormen van innovatie is samenwerken. De Senseo Crema van Philips/DE is daar een aansprekend voorbeeld van. Qua technologie een koud kunstje. De bottleneck bij samenwerken zit hem in het elkaar vertrouwen. Cor Boonstra, eerst CEO van DE en daarna CEO van Philips was daarvoor de bindende factor. Goed voorbeeld doet volgen en na het Senseo succes zijn er veel andere successen van met elkaar samenwerkende bedrijven gevolgd.

Agrarische bedrijven hebben een traditie van met elkaar samenwerken. Meestal in coöperatiefverband bijvoorbeeld door gezamenlijk aan te kopen of te verkopen. Samenwerkingsverbanden waarbij bedrijfsprocessen van elkaar afhankelijk worden staan in de kinderschoenen. Door de overheid worden de tien meest kansrijke projecten gesteund middels het project Agrologistiek. Zie www.agrologistiek.nl

Op verzoek van de gemeente Boekel is het Streekhuis Peel & Maas gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van samenwerken tussen agrarische ondernemers in Boekel. De aandacht richt zich op het benutten van warmte en CO2 die varkensbedrijven en champignonkwekerijen over hebben voor bedrijven die warmte en CO2 nodig hebben zoals de glastuinbouw.

De eerste stap die gezet wordt is het geven van een opdracht voor een haalbaarheidsstudie op initiatief van het Streekhuis.

De resultaten van de haalbaarheidsstudie worden vervolgens aan de ondernemers aangeboden. Omdat het Streekhuis zelf geen budget heeft is er september 2006 een verzoek bij de provincie ingediend om het benodigde budget voor de haalbaarheidsstudie beschikbaar te stellen. Omdat de provincie twijfels had over het nut van de haalbaarheidsstudie werd er op 26 april j.l. in het gemeentehuis van Boekel een expertmeeting georganiseerd. Specialisten op dit gebied bespraken de kansen met een aantal Boekelse agrarische ondernemers (TG).

Meer informatie:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/06/farm-energy-network-fen-boekel.html





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?