zaterdag, mei 26, 2007

 

Masterplan Aa Veghel in uitvoering


Werk aan Aa gaat écht beginnen

Vandaag gaan ze wéér om tafel: bestuurders van de gemeente Veghel en waterschap Aa en Maas. Om te praten over fase 2 en 3 van Masterplan Aa. Maar gisteren werd er eindelijk eens niet gepraat. Zo'n zeventig mensen waren bij de officiële starthandelingsfase van fase 1 van het plan, dat het gebied rondom de Aa in alle facetten weer aantrekkelijk moet maken.

Natuurlijk, de afgelopen maanden gebeurde er al één en ander. Met de kap van bomen in de kern van Veghel, de Aa-Broeken (richting Dinther) en de buurtschappen Ham en Havelt (richting Erp) werd een voorzichtige start gemaakt met de uitvoering van het plan, dat een slordige twintig miljoen euro gaat kosten. De eerste fase slokt zes miljoen euro op. Maar dan heb je ook wat. Met het plan moet het beekdal binnen de gemeente een kwalitatieve impuls krijgen. Met name de natuur en de recreatieve voorzieningen zijn ermee gediend. Daarnaast wordt de capaciteit voor waterberging verhoogd door ten zuiden van Veghel een gebied in te richten als overloop voor de rivier. De plannen liggen er al sinds 2002. Volgens wethouder Jan Kerkhof waren die vijf tussenliggende jaren nodig om met alle betrokkenen tot dit 'unieke' concept te komen. In die vijf jaar werd dus vooral gediscussieerd. De uitvoering moet vlotter verlopen. Volgens Jan Keijzers - bestuurslid van waterschap Aa en Maas - worden de werkzaamheden in de eerste fase nog voor het eind van dit jaar afgerond. Daarna willen de partijen meteen verder met fase 2. "En in de tussentijd kunnen we het er mooi over hebben wat we met fase 3 willen."
Masterplan Aa betreft de deelgebieden Aa-broeken, kern Veghel en Ham/Havelt. De doelen zijn waterberging en ontwikkeling van natuur en recreatie.In de eerste fase wordt 10,5 kilometer ecologische zone gecreëerd. Ook worden vissteigers, kano-opstapplaatsen aangelegd. Daarnaast komt er een wandelpas van twintig kilometer en een ruiterpad van zes kilometer. Ook komen er schandkorven, wordt groen geplant en komen er poelen. Vanaf Keldonk komt een nieuw fietspad dat naar Veghel leidt. Op dat mogelijk te maken komt er een houten brug over de Aa.De eerste fase gaat tot Erp. In latere fasen worden andere plaatsen (Gemert/Boerdonk) bij het plan betrokken. In fase 2 moet het Julianapark onder handen worden genomen. Bedoeling is dat dit eind van het jaar gebeurt. Het park moet vooral vriendelijker worden voor waterdieren. Brabantsdagblad 25 mei 2007.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?