zaterdag, mei 12, 2007

 

Project plattelandseconomie Land van Cuijk


'Banen voor boeren' al 'n hit

Het project om de plattelandseconomie in het Land van Cuijk nieuw leven in te blazen, is een succes. Dertig boeren hebben zich aangemeld voor een doorstart of een nieuwe carrière.

Dit melden de deelnemende gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint-Hubert, en Sint Anthonis. "Dat zijn er al tien meer dan verwacht" , zegt beleidsmedewerker Jos van Asten van Sint Anthonis, dat de kar trekt.De werkgelegenheid in de agrarische sector is in het slop geraakt. In het Land van Cuijk zijn de laatste 5 jaar 300 van de 3500 arbeidsplaatsen verloren gegaan. "Veel, want 8 procent is niet niks", stelt de Cuijkse bedrijfscontactfunctionaris Jan Tienkamp. De neergang mag geen ondergang worden; daarom komen de vijf lokale overheden in actie. Ondernemen in het 21ste-eeuwse buitengebied kan door het maken van een doorstart (boeren die zich specialiseren) of door een andere bedrijfstak te gaan uitoefenen."Je moet denken aan boerderijen waar geitenkaas te koop is", licht Tienkamp toe. "Ook nieuwe activiteiten, zoals de verkoop van siertegels, grind en tuinproducten, willen we toestaan."Om de belangstelling onder de doelgroepen te polsen, hebben de gemeenten ROC De Leijgraaf in Veghel in de arm genomen. De onderwijsinstelling ondervroeg hen in april de eerste keer; toen meldden zich al dertig geïnteresseerden aan. Een tweede, afsluitende enquête staat voor juni gepland. "We hopen op nog eens dertig aanmeldingen", zegt Van Asten. "Dat levert een groter bestand op, zodat we beter kunnen filteren. Daarbij geldt: vernieuwend wint het van dertien in een dozijn'."


Impuls voor het platteland


Met het plan kopieert het Land van Cuijk succesvolle projecten in Oss, Schaijk, Uden en Zeeland, en in de Loonse en Drunense Duinen. Het doel is het creëren van dertig arbeidsplaatsen en dertig banen voor toeleveranciers.Het vorig jaar gestarte project wordt in 2008 afgerond. Het kost 330.000 euro. Boxmeer, Mill en Sint Anthonis voldoen 60 procent, Grave en Cuijk de rest. Omdat de laatste twee geen Europese subsidie kregen, voldoet de provincie de helft van hun bedrag.


Zie ook: http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2007/04/zaak-versneller-land-van-cuik.html

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?