woensdag, juni 06, 2007

 

Groene Raffinaderij Haps



Een jaar geleden is het streekhuis een project gestart "Groene Raffinaderij". De aanleiding was de wens van veehouders in de regio om het overschot aan mest op een economisch rendabele en milieu vriendelijke wijze te verwerken. In eerste instantie werd de aandacht gericht op bioraffinage. In een latere fase werd daar afvalmining aan toegevoegd gezien de mogelijkheden op de beoogde locatie in Haps en het feit dat afvalmining voor een deel ook uit bioraffinage bestaat waardoor processen gebundeld kunnen worden. Of en hoe zaken het best aangepakt kunnen worden wordt de komende weken beschreven in een zogenaamd 'positionpaper'. Voor de inhoud zijn verantwoordelijk prof. Daey Ouwens van TU/e en prof. Sanders van Wageningen Universiteit.

Met name afvalmining is recent volop in het nieuws gekomen. Meer hierover in het volgende artikel.

Of klik op deze link:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/06/groene-raffinaderij.html

Afgraven Hapse belt stap dichterbij

Cuijk gaat onderzoeken of de Hapse vuilnisbelt afgegraven kan worden. De Cuijkse raad stelde zich maandagavond vierkant achter een motie op waarin om zo'n onderzoek werd gevraagd.

Het college toonde zich bereid die motie uit te voeren.
De motie van de coalitiepartijen (CDA, PvdA, GroenLinks) kreeg een warm onthaal, ook al houden de fracties en het college verschillende interpretaties achter de hand. Dat gaat dan vooral over de eventuele gevolgen die afgraven van de belt, afvalmining genoemd, kunnen hebben voor het regionaal industrieterrein bij Haps.

Bewoners van Haps hopen dat het stuk grond onder de belt, dat na afgraven vrijkomt, bij het regionaal industrieterrein getrokken wordt. Dan zou dat laatste terrein verder van de bebouwde kom van Haps kunnen komen, een vurige wens van veel Hapse inwoners.

Burgemeester en wethouders zien een onderzoek naar afvalmining vooral zitten vanuit milieu-oogpunt en koppelen het liever los van het industrieterrein Laarakker.

Ook de fractie van de PvdA is daar heel duidelijk over: "Laarakker gaat gewoon door", aldus fractievoorzitter Jan Oosterwijk. "Als er op termijn grond vrijkomt door een eventuele afgraving, dan kan die misschien bij Laarakker worden betrokken."

Fracties als de VVD en PLC'93 maken de koppeling met Laarakker wel. Michiel van Veen (VVD) had het liefst staande de raadsvergadering de grenzen van het toekomstige bedrijfsterrein vastgesteld. "De Hapse inwoners hebben recht op duidelijkheid", aldus Van Veen. Hij vindt ook dat een eventuele afgraving van de belt de schaal van Cuijk overstijgt. "Het moet niet zo zijn dat wij straks met alle kosten zitten. Het is een regionale stortplaats dus betrek de andere gemeenten erbij."

De fractie die de afgraving op de agenda heeft gezet, D66 (de partij organiseerde vorige week een thema-avond over afvalmining, GF), is blij dat het college een draai van 180 graden heeft gemaakt. " Als dit doorgaat, is dat ook heel goed voor het aanzien van Cuijk." Gelderlander 6 juni 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?