donderdag, juni 28, 2007

 

Groene Raffinaderij Haps

Het project Groene Raffinaderij Haps bestaat uit drie pijlers.

1. Mest verwerken en bewerken door de Mest Initiatief Combinatie (MIC)
2. Bioraffinage (bijvoorbeeld raffineren van gras)
3. Afvalmining (Verwerken van afval tot grondstof)

Op dit moment wordt door ingenieurs bureau Ingenia uit Eindhoven samen met Wageningen Universiteit en de TU/e een positionpaper geschreven. Dit document geeft een visie op kansen en mogelijkheden van deze drie pijlers separaat zowel als integraal systeem.

Een van de pijlers is locaal flink in de belangstelling komen te staan omdat de locale bevolking afvalmining als mogelijke oplossing ziet voor het Regionaal bedrijven Terrein wat in hun ogen te kort bij de dorpskom komt.

Zie artikel Gelderlander van deze ochtend:

Provincie: Hapse belt geen proef

De vuilnisbelt in Haps is niet geschikt als locatie voor een proef met afvalmining, het volledig afgraven van een stortplaats.

Dat vindt het provinciebestuur van Brabant. De fractie van D66 in Provinciale Staten had om zo'n proefproject in Haps gevraagd. Er komt waarschijnlijk wel een proef in Brabant, maar waar, is nog niet bekend. De provincie overlegt daarover met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en enkele bedrijven. Volgens milieugedeputeerde Onno Hoes is Haps niet geschikt, omdat die belt nog niet volledig is afgesloten. Er wordt nu weliswaar niet gestort, maar de mogelijkheid bestaat nog steeds. "Er is nog een restcapaciteit van 600.000 ton afval. Essent, de eigenaar, heeft daar een milieuvergunning voor gevraagd en die hebben wij op 7 juni verleend", zegt Hoes. Een woordvoerder van Essent bevestigt dat het bedrijf met de vergunningaanvraag de restcapaciteit zeker heeft willen stellen. "Stortcapaciteit is een zeer schaars goed", aldus de woordvoerder. "Dat we weer een vergunning hebben, betekent niet dat we dit jaar weer gaan storten.

Ook wij houden de ontwikkelingen rond afval-mining goed in de gaten. We zijn nog steeds zeer sceptisch over de economische haalbaarheid van afgraven. Maar als uit onderzoek blijkt dat er wel positieve resultaten te boeken zijn, zullen we daar met veel interesse naar kijken."De gereserveerde houding van Essent was de milieugedeputeerde ook al opgevallen. "Als er geld mee te verdienen was, had Essent de belt allang afgegraven", aldus Hoes. Het provinciebestuur neemt voorlopig een afwachtende houding in. "De Cuijkse raad wil een haalbaarheidsonderzoek. Dat is prima en dat wachten wij met interesse af. We zullen ook initiatieven uit de markt in de gaten houden. Voorlopig kijken we de kat uit de boom. Maar de deur staat open", zegt de milieugedeputeerde. Wethouder Jan Donkers van Cuijk zei gisteren dat een eerste aanzet voor het haalbaarheidsonderzoek in de maak is en dat de BOM en het ministerie van Landbouw daaraan meewerken. Inwoners van Haps hopen dat de belt kan worden afgegraven en dat op de vrijkomende grond de industrie komt die nu dicht bij de kom is gepland. Gelderlander 28 juni 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?