vrijdag, juni 22, 2007

 

Schaarse ruimte roept discussie op

Regio eist meer bedrijfsgrond

De provincie Brabant heeft zich de woede op de hals gehaald van Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint - Hubert en Sint Anthonis. Tot 2020 krijgt het Land van Cuijk niet meer dan 26 hectare grond toegewezen die als bedrijventerreinen mag gaan fungeren.

De vijf gemeenten vinden de 260.000 vierkante meter 'veel te weinig'. Ze zeggen zeker ruim 200 hectare nodig te hebben. En hebben Gedeputeerde Staten, het dagelijkse bestuur van de provincie, daarover een boze brief gestuurd. Ook laten ze het Nijmeegs-Haagse adviesbureau Buck Consultants International een studie (kosten 22.520 euro) schrijven om de provincie haar ongelijk attent te maken. Burgemeester Jos Verbeeten van Sint Anthonis is woest op de provincie. "Wij hebben nu al geen meter grond meer uit te geven, dus laat staan straks. Als we nou vele honderden hectares claimden, maar we willen bescheiden groei. Bovendien: gemeenten moeten reserveruimte achter de hand hebben." Zo'n kavelbuffer acht hij bittere noodzaak.

"Omdat ondernemingen willen verhuizen binnen de gemeentegrenzen of verplaatst moeten worden. Sterker: wij hebben een transportbedrijf van Oploo naar Boxmeer zien vertrekken omdat we geen grond hadden. En zo is Sint Anthonis Metaal naar Cuijk gegaan. Zonde, want het is een hoogwaardig metaalbedrijf met veel medewerkers uit Sint Anthonis."De vijf hebben de handen ineengeslagen en praten naar Verbeetens zeggen met één mond. Klopt, betoogt de Cuijkse wethouder van Economische Zaken, Ko Kroet. "Onbegrijpelijk, dit geluid. De Laarakker in Haps is alleen al 52 hectare en staat gepland voor 2010. Sterckwijck in Boxmeer moet 20 é 30 hectare worden. Hoe kun je dan op 26 hectare uitkomen voor de eerstvolgende dertien jaar?"In Kroets optiek mag Cuijk zich in de regio nog gelukkig prijzen. "Wij hebben De Beierd en 't Riet, waar nog zeer beperkte leegstand kan worden opgevuld.

Maar het toekomstige bedrijvenpark Groot Heiligenberg, bij de brandweerkazerne, loopt als een trein. De interesse is groot en daarna hebben we een echt probleem. Vertrekkende bedrijven zijn het gevolg en dat zal rampzalig zijn." Gelderlander 21 juni 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?