vrijdag, juni 08, 2007

 

Tielemans maakt voor 3300 gezinnen electriciteit in Boekel


Biogas van boer naar tuinbouwkas

"Iedereen denkt, die doet het goed, hij zet er weer een paar hectare kassen aan, maar eigenlijk is het pure armoede", vertelt René Tielemans, eigenaar van de gelijknamige groentekwekerij aan de Neerbroek in Boekel. "Vroeger waren de marges op de producten vaak hoger. Als we nu één cent op een komkommer kunnen verdienen zijn we blij. Daarom moeten we veel meer stuks produceren om toch het hoofd boven water te kunnen houden.".

Hiermee geeft René duidelijk de problemen van de hedendaagse agrarische ondernemer weer. Om te kunnen concurreren met het buitenland moeten ze aan schaalvergroting doen of steeds slimmer en innovatiever gaan werken om de kostprijs van de producten te drukken. Wat betreft innovatie is René, die het bedrijf zo'n zeven jaar geleden overnam van zijn vader, al goed op weg. Onlangs liet hij een WKK plaatsen, een Warmte Kracht Koppeling. Deels voor het milieu, maar vooral ook om er zelf wat mee te kunnen verdienen. "De energiekosten drukken zwaar op de kostprijs, dus alles wat we daar op kunnen besparen is meegenomen", zegt hij. Tielemans bezit drie hectare kassen. Van eind augustus tot half januari heeft hij tomaten in de kas en de andere helft van het jaar komkommers. De kassen zijn goed voor een verbruik van 40 kuub gas per vierkante meter.

Dat is ongeveer voor 300.000 euro aan gas per jaar. De gloednieuwe WKK, een enorme 1.6 megawatt motor, zet op een milieuvriendelijke manier gas om in electriciteit. De stroom die opgewekt wordt, is genoeg voor 3300 huishoudens op jaarbasis. Om even aan te geven, in Boekel wonen er 2700. "Er wordt nu ook op diverse plaatsen stroom geproduceerd, alleen wordt het warme water dan geloosd in rivieren en worden de uitlaatgassen de lucht in geblazen." Hierin zit volgens Tielemans voor hem juist de winst. Niet in het opwekken van stroom. "Wat er aan de voorkant in gaat aan gas komt er aan de achterkant voor hetzelfde bedrag weer uit aan stroom", verduidelijkt hij. De CO2 (kooldioxide) daarentegen, die vrijkomt tijdens de verbranding, is een zeer gewilde meststof voor planten. De CO2 wordt in het systeem van Tielemans, door middel van een buizennetwerk, afgevoerd naar de kassen. Ook wordt het water dat gebruikt wordt om de motor te koelen, en daardoor opgewarmd wordt tot zo‏n 90 graden, gebruikt als verwarming in de kassen. De warmte wordt opgeslagen in een geïsoleerde buffertank.

Op deze manier kan overdag wanneer er meer behoefte aan stroom is en de stroom ook duurder is, stroom opgewekt worden en ‏s nachts kan de warmte gebruikt worden. "‏s Nachts gaat de motor uit", vertelt Tielemans. "Dan hebben de planten geen CO2 nodig". De fotosynthese vindt namelijk overdag plaats: planten maken met behulp van zonlicht van water en kooldioxide suikers. Als 'afval' komt dan zuurstof vrij.Het zou helemaal mooi zijn volgens Tielemans om de gasleiding te vervangen door bijvoorbeeld een biovergister. Dat is een installatie die biogas wint uit een mengsel van mest en organische stoffen. "Wij zouden bijvoorbeeld samen kunnen werken met een varkenshouderij in de buurt. Die plaatst een biovergister en levert ons het milieuvriendelijke gas. Dan produceer je echt groene stroom", aldus Tielemans. Deze samenwerking tussen verschillende ondernemers wil de overheid graag promoten.

Tielemans ziet hier zeker de voordelen van in, maar heeft ook nog zijn twijfels. "Je levert wat zelfstandigheid in. En stel dat de prijzen voor electriciteit kelderen, wat dan? Dan is het ineens niet meer rendabel. En hoe zit het met de verantwoordelijkheden? De ene boer gooit bijvoorbeeld een rotte bloemkool in de biovergister en bij de andere boer worden de planten ziek, wie is dan verantwoordelijk? Er zit nog veel ruis op de lijn." - Voor geïnteresseerden houdt Tielemans Groentekwekerij zondag 17 juni, van 11.00 uur tot 17.00 uur, een open dag. Brabantsdagblad 8 juni 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?