donderdag, september 20, 2007

 

Boerderijpark Brabant


Eind 2005 is vanuit het streekhuis het project "Boerderijpark Brabant" opgestart. Het doel is nieuwe gehuchten op het platteland te realiseren en tegelijkertijd maatschappelijk gewenste ontwikkelingen te verwezelijken. Dit project sluit aan bij het rijksbeleid zoals geformuleerd in de nota ruimte:

Meer kansen voor het buitengebied

Het economisch draagvlak en de vitaliteit van de meer landelijke gebieden staan onder druk. Om daarin verlichting te brengen, wil het kabinet de mogelijkheden voor hergebruik en nieuwbouw in het buitengebied verruimen. Vrijkomende bebouwing kan worden omgezet in een woonbestemming of vestigingsruimte voor kleinschalige bedrijvigheid. Soms kan ook nieuwbouw wenselijk zijn. Zo kan woningbouw, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe landgoederen, geld opbrengen voor de aanleg van recreatie- of natuurgebieden (’rood voor groen’) of voor het scheppen van waterbergingsruimte (’rood voor blauw’). Bron: Nota ruimte.


Boerderijpark Brabant sluit aan bij de het streven van de overheid naar "Voor wat Hoort wat" of het " rood voor tegenprestatie" principe en wel op de volgende gebieden:

Rood voor cultuurhistorie
De bebouwing wordt van unieke kwaliteit. Streekeigen boerderijen staan model voor de nieuw te bouwen authentieke boederijen. Verdwenen boerderijtypen dan wel zeldzame modellen worden in de oorspronkelijke stijl gebouwd. Het monumentenhuis Brabant zorgt voor de bewaking van de gewenste kwaliteit en zorgt voor authentieke elementen zoals ramen, spanten etc. van in het verleden gesloopte boerderijen.

Rood voor toerisme
De gehuchten worden met elkaar verbonden middels een toeristische route. Bij ieder gehucht is een kleine parkeerplaats voor bezoekers gepland en er komt een informatiepaneel met achtergrond informatie over de boerderijen.

Rood voor sociaal wonen
De boerderijen worden authentiek gebouwd. Een typische langgevelboerderij heeft een inhoud van 1200 a 15oo kubieke meter. Inpandig wordt er woonruimte gemaakt voor drie gezinnen. In de bijgebouwen is ruimte voor senioren en starters. Een nieuwe boerderij kan bewoond worden door gemiddeld 15 personen. Enkele boerderijen die met elkaar een gehucht vormen bieden woonruimte aan 30 tot 60 personen. De boerderijen worden daardoor bereikbaar voor een brede laag van de (locale) bevolking.

Rood voor leefbaar
De nieuwe gehuchten worden bij voorkeur gebouwd op fietsafstand van een kleine kern. kinderen van bewoners maken gebruik van de basisschool en participeren in naschoolse activiteiten zoals sportverenigingen.

Rood voor Groen Wonen
Door de nieuwe gehuchten een gematigde geurbescherming te geven worden agrarische ondernemers niet gehinderd in hun ontwikkeling. Op het platteland wonen is immers een keuze waarvan men ook de consequenties moet aanvaarden. Dit sluit aan bij het JA, mits in plaats van het NEE, tenzij beleid van de overheid waarbij men tegemoet wil komen aan wensen van burgers om groen te wonen.

Rood voor wonen
In Nederland en ook in Brabant is er nog steeds een achterstand in het bouwen van woningen. Nieuwe woningen op geschikte locaties zijn gewenst. Voor de uitrol van stedelijke gebieden als ware het een tapijt worden alternatieven gezocht. Nieuwe gehuchten sluiten hier bij aan.

Rood voor fraai
Verrommeling wordt op het platteland meer en meer een probleem. Vrijkomende agrarische bebouwing bied soms een rommelige aanblik. Bij voorkeur gaat dit project op zoek naar een bestaande boerderij. Indien een verrommelde situatie dan wordt deze gesaneerd. Naast of tegenover deze bestaande boerderij worden de nieuwe boerderijen gebouwd.

Rood voor groen
De tuin wordt door een landschaparchitect ontworpen waardoor de boerderijen in een omgeving komen die daar historisch verantwoord bij past.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?