dinsdag, september 04, 2007

 

Duits Lijntje


'Geen lightrail Zeeland'

Personenvervoer over het voormalige Duits Lijntje bij Zeeland. Jos van der Wijst, vertegenwoordiger van diverse natuurorganisaties in het uitvoeringsproject De Graspeel kan en wil zich er niets bij voorstellen.

Vorige week besloot het Landerdse college van B. en W. bijna 4000 euro beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van het Duits Lijntje. Samen met onder meer de gemeenten Uden en Veghel wil Landerd de mogelijkheden bekijken die er zijn om de voormalige spoorlijn nieuw leven in te blazen. Met name Veghel pleit voor de komst van een Lightrailverbinding voor personenvervoer.Volgens Van der Wijst kan dat geen optie zijn in de omgeving van Zeeland. "De afgelopen jaren is enorm veel energie gestoken in de spoorweg en omgeving. Vanuit het uitvoeringsproject De Graspeel hebben we onder meer een natuurlijke verbindingszone over de spoorlijn gemaakt en er zijn verschillende poelen gegraven.


Daardoor zien we nu een aantal zeldzame planten terugkomen in het gebied en hebben vogels als geelgors, roodborsttapuit en de grasmus hier weer volop gebroed. Ook is er een wandelroute langs het spoor aangelegd en komt in de omgeving een nieuw fietspad."Aansluiten bij plannen om het gebied te herinrichten zijn volgens hem niet slecht, mits het gaat om recreatieve herinrichting. "Op dat vlak, kan deze omgeving in mijn ogen als voorbeeldfunctie dienen." Bang voor de komst van personenvervoer is hij nog niet. "Ik heb diverse rapporten gelezen en daarin is nergens sprake van personenvervoer richting Landerd.


Dat zou vanuit Uden hoogstens afbuigen richting Oss", aldus Van der Wijst. "Daarbij heeft bureau Aquator pas een gebiedsvisie opgesteld in opdracht van het regionaal milieubedrijf Cuijk. Zij spreken voor het gedeelte van het Duits Lijntje ten oosten van Uden (Landerd, Mill, Sint-Hubert, Haps en Gennep) duidelijk over een inrichting gericht op natuur en recreatief gebruik." Brabantsdagblad 4 september 2007.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?