zondag, september 02, 2007

 

Hans van Dommelen wereldkampioen militaire vijfkamp

HANS VAN DOMMELEN: 'WINNEN VAN BROEKIES GEEFT KICK'

(Hans is gebiedscoordinator Peel & Maas en lid van het uitvoeringsteam wat werkt vanuit het streekhuis te Cuijk).

Esschenaar wereldkampioen op militaire vijfkamp Riga

Het Nederlands team dat onlangs meedeed aan het wereldkampioenschap vijfkamp voor militaire reservisten heeft in Letland goud gewonnen. Hans van Dommelen uit Esch maakte deel uit van het succesvolle drietal. ,,Onze gemiddelde leeftijd is 40 jaar. Dan nog winnen van soldaten van rond de 20 geeft een kick."

Zelf was Van Dommelen de oudste deelnemer aan de militaire vijfkamp. De 43-jarige Esschenaar, werkzaam bij de provincie Noord-Brabant, maakt al jaren deel uit van het Nederlandse reservistenteam. ,,In de afgelopen 44 jaar is Nederland een keer eerder wereldkampioen geworden. Dat was in 1992 op de legerplaats Oirschot. Toen was ik er ook al bij", klinkt het trots.
Met uitzondering van de periode 1995-2003 neemt de in Sint-Michielsgestel geboren Esschenaar sinds 1987 jaarlijks deel aan het WK. ,,Het is begonnen tijdens mijn militaire diensttijd. Ik was toen commandant van een mortierpeloton in Assen."

ZUURSTOFNOOD

Na zijn diensttijd bleef Van Dommelen trainen. Elke maand komen ze bijeen in Oirschot en oefenen dan van vrijdag- tot en met zaterdagavond met de hele Nederlandse selectie, die van 1 tot en met 3 augustus met zes teams in Riga meedeed aan de WK. Er deden 51 teams uit twintig landen mee. ,,Hoofdzakelijk soldaten die een stuk jonger zijn dan wij. Daarvan winnen, geeft een enorme kick."
De vijfkamp omvat drie wedstrijddagen. Op de eerste dag staat een schietwedstrijd op het programma met pistool en geweer. Het koningsnummer vindt plaats tijdens de tweede dag op de vijfhonderd meter lange stormbaan met twintig hindernissen.
,,Daar ga je absoluut kapot; onderweg kom je echt in zuurstofnood." Vervolgens moeten de deelnemers vijftig meter zwemmen in militair tenue van het gastland (,,De Letten hebben een heel zwaar gevechtspak...") waarbij hindernissen onder water moeten worden genomen.

ERVARING

De ervaring van de Nederlandse 'veteranen' kwam vooral van pas op de slotdag, tijdens de oriƫnteringswedstrijd. Voor deze hardlooprace over lange afstand kregen de deelnemers een kompas, landkaart en een luchtfoto om zo diverse controleposten te vinden.
Onderweg moesten diverse militaire vaardigheden in de praktijk worden gebracht. ,,Ook hebben we kilometers door een moeras gesjouwd. Echt heel zwaar. Maar daar hadden we ook op gehoopt, daar konden we punten scoren en dat hebben we gedaan. Fysiek winnen de jongeren het natuurlijk van ons. Maar qua ervaring en mentaliteit zijn wij sterker. Dat bleek ook: het leverde ons de zilveren plak op."

Tijdens de hindernisbaan eindige het team van Van Dommelen als derde. Opgeteld bij de resultaten van de overige wedstrijdelementen waren die podiumplaatsen goed voor de gouden medaille in zowel het algemeen- als het veteranenklassement. De grote beker heeft een ereplaats gekregen in de woning van Van Dommelen aan de Logtenberg.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?