woensdag, september 12, 2007

 

Kennisloket


Vorige week ging Kennisloket De Peel van start. Ook in NO Brabant worden voorbereidingen getroffen om tot een kennisloket te komen. Gesprekken met belangstellende onderwijsinstellingen zijn gaande. Wat je van Kennisloket kunt verwachten staat in het volgende bericht.

Kennisloket De Peel officieel van start

Een aantal regionale onderwijsinstellingen heeft op 6 september een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee gaat Kennisloket De Peel officieel van start. Het Kennisloket bemiddelt tussen onderwijsinstellingen, de ondernemers en organisaties uit de streek. "Initiatiefnemers van onder meer reconstructieprojecten kloppen bij het Kennisloket aan voor kennis en praktische ondersteuning. Wij zorgen voor de juiste invulling.”, aldus Gofrie van Lieshout, programmamanager van Kenniscentrum voor Duurzame Stad- en Streekontwikkeling (KDS) en coördinator van Kennisloket De Peel. Studenten helpen met plattelandsontwikkeling in Zuidoost-Brabant

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Deurne hebben het Commanderij College uit Gemert, Fontys Hogescholen uit Eindhoven en De Groene Campus en ROC Ter AA uit Helmond de overeenkomst ondertekend. "Medewerkers van deze instellingen krijgen een opleiding aangeboden, zodat ze straks actief kunnen bemiddelen tussen studenten en initiatiefnemers van projecten”, aldus Van Lieshout. Binnenkort gaan deze opleidingen van start.Kennis en inzet voor de streekHet regionale Kennisloket levert een bijdrage aan ontwikkelingen in de streek en dus ook aan de uitvoering van de reconstructie. Reconstructie betekent in dit geval herinrichting van het buitengebied. Zowel op het gebied van landbouw als op het gebied van natuur, recreatie, water en leefbaarheid. Onderwijsinstellingen hebben behoefte aan concrete (stage)opdrachten.

Studenten kunnen praktijkervaring opdoen en worden actief betrokken bij plattelandsontwikkeling. Ze worden bijvoorbeeld ingezet voor conceptontwikkeling, schrijven van een marketing- of ondernemersplan, financiële toetsing of ondersteuning in de organisatie en uitvoering van projecten en evenementen. Eén centraal aanspreekpuntVan Lieshout: "Het Kennisloket vormt één centraal aanspreekpunt voor bemiddeling. Wanneer iemand bij het Kennisloket aanklopt, bekijken we samen of de inzet van studenten en/of docenten een oplossing biedt voor het probleem”. Daarna wordt de vraag omgezet in een concrete opdracht en worden de mensen van de juiste opleidingen geworven. Dit kan zelfs betekenen dat studenten van verschillende opleidingen samen aan één project werken. ”Een aantal studenten is zelfs zo enthousiast over de stage dat ze ook na hun studie actief aan de slag gaan in de streek”, vertelt Van Lieshout.

Studenteninzet tijdens PeeldagSinds de pilotperiode zijn er al veel studenten, docenten en wetenschappers ingeschakeld voor reconstructieprojecten in De Peel. Voor de Peeldag bijvoorbeeld hebben studenten van de opleiding Journalistiek filmpjes gemaakt van de genomineerden voor de Peeltrofee. ROC-studenten namen deze dag de rol van gastvrouw of gastheer op zich en studenten Communicatie verzorgden een aantal stands. Het Kennisloket is bereikbaar via Streekhuis De Peel in Deurne, tel. 0493-387450, of via http://www.kennisloket.nl/. Het Kennisloket is een initiatief van de stichting Kennisloket Integrale Gebiedsontwikkeling. Deze stichting wil in alle Brabantse reconstructiegebieden een eigen Kennisloket oprichten. Bron: Streekhuis De Peel, 06/09/07





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?