zondag, september 02, 2007

 

Week 35

Maandag
In Boekel werden de mogelijkheden om de restwarmte van een varkensbedrijf voor glastuinbouw te benutten onderzocht. De eerste stap was een haalbaarheidsstudie. Het is echter na ruim een jaar proberen niet gelukt hier budget beschikbaar voor te krijgen. De koers is daarom nu verlegd. In het kader van het project Farm Energy Network Boekel wordt nu onderzocht of het mogelijk is de warmte van een varkensstal te benutten voor stadsverwarming. Met een grote varkensstal is het in theorie mogelijk om enkele honderden woning van warmte te voorzien. Vanuit het streekhuis hebben we contact met diverse partijen om na te gaan of een dergelijk systeem ook in de praktijk te realiseren is. Vandaag heb ik een gesprek met een varkenshouder met nieuwbouwplannen op overbrugbare afstand van een nieuw te bouwen woonwijk.

Woensdag
Vanuit het streekhuis werken we aan de leefbaarheid van het platteland. Werkgelegeheid is daarbij een belangrijk onderdeel. De gedachte is dat de agrarische sector door de schaalvergroting minder arbeidsplaatsen bied die elders opgevangen moeten worden. Het beleid van de overheid is innovaties te stimuleren. In de praktijk kom ik ondernemers met mooie innovaties tegen die maar moeizaam voet aan de grond krijgen. Vandaag heb ik een gesprek met een uitvinder die een zeer geavanceerd besturingssysteem voor verwarmingsinstallaties ontwikkeld heeft. Door het systeem toe te passen verhoogd het rendement met 20%. Tijdens een presentatie voor de gemeenteraad in Uden vorige week maakte een van de raadsleden me hier op attent. Ik spreek met hem af dat ik na zal gaan of zijn vinding benut kan worden in het stadsverwarmings projectidee te Boekel.

Donderdag
Overleg met Peter Prins. Peter is de projectleider van "Vlagheide". Vlagheide is een gebied wat ligt in de gemeente Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel. Het doel is het gebied te ontwikkelen tot een aantrekkelijk gebied met meerdere functies. Ondernemende bewoners in het gebied spelen daarbij een belangrijke rol. Na een oproep hebben velen hun plannen ingediend. Het is nu zaak keuzes te maken en plannen tot werkelijkheid te brengen. We bespreken wat de streekmanager voor de ondernemers kan betekenen.

Vrijdag
De afronding van de aanleg van de ecologisch verbindings zone (EVZ) De Oeffeltse Raam wordt afgesloten met een feestelijk moment. Bestuurders van de provincie, waterschap en gemeente geven aan wat de waarde is van deze schakel nieuwe natuur in de ecologische hoofdstructuur. Een mooi gelegenheid om met enkele aanwezigen bij te praten. Met de wethouder van Sint Anthonis bespreek ik de voortgang van een project van een ondernemer in zijn gemeente. In de reconstructie willen we graag kleinschalige horeca in het buitengebied stimuleren. Maar hoe groot mag kleinschalige horeca zijn? Geen bruiloften en partijen dat is duidelijk. Maar mag een rondrit met een paardetram afgerond worden met een BBQ en mag daar dan wel of geen biertje geschonken worden?

Weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?