donderdag, september 20, 2007

 

Zorgvuldig en slagvaardig

Zorgvuldigheid is een groot goed binnen de overheid. Maar soms schiet het door. Zo werd voor de uitkering van 8,5 miljoen euro aan de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede 7,4 miljoen euro aan onkosten gemaakt. Ook in de reconstructie kennen we deze situaties maar dan van kleinere omvang. Toen er voor de aanvraag van 4.500,- euro voor een haalbaarheidsonderzoek meer dan 9.000,- euro aan kosten in uren waren gemaakt, en er nog geen resultaat was, zijn we er mee gestopt. Daarnaast liep het project een vertraging op van meer dan een jaar. Gelukkig komt de provincie met een oplossing. Het voorstel is dat de reconstructiecommissies op korte termijn een eigen budget krijgen waardoor ze slagvaardiger kunnen gaan werken.

Zie ook het volgende persbericht:

Reconstructiecommissies nieuwe stijl

Den Bosch, 28 augustus 2007 - De reconstructie van het buitengebied is nu sinds de goedkeuring van de plannen twee jaar aan de gang. De uitvoering van deze veelomvattende reconstructieplannen is moeilijker dan gedacht. Dit heeft er toe geleid dat er nog eens kritisch naar de taken en verantwoordelijkheden van de Regionale Reconstructiecommissies en Gebiedscommissies gekeken wordt. Dick Sonneveld, voorzitter van Reconstructiecommissie Maas & Meierij en tevens voorzitter van het overleg tussen alle andere commissievoorzitters geeft zijn visie.

“In de Reconstructiecommissies/gebiedscommissies van de verschillende gebieden in Noord-Brabant zitten vertegenwoordigers van alle bij het landelijk gebied betrokken partijen”, aldus Dick Sonneveld. “Denk aan gemeenten, waterschappen, ZLTO, BMF, terreinbeheerders, TOP Brabant (recreatieondernemers) en andere. In de periode van de planvorming functioneerden deze commissies perfect. Partijen die het voorheen niet eens waren met elkaar, waren bereid naar elkaar te luisteren. Dit gaf binding; een gezamenlijk belang. Het resultaat is voor elk gebied goed doordachte reconstructieplannen met aandacht voor alle belangen in het buitengebied.”

Minder geschikt

Sonneveld: “Nu de reconstructieplannen uitgevoerd moeten worden blijkt dat de vorm waarin de Reconstructiecommissies/Gebiedscommissies nu functioneren minder geschikt is hiervoor. De commissie is niet het centrale punt hierin die beslissingen neemt, projecten initieert of bewegingen in gang zet. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de commissies onvoldoende mandaat en bevoegdheden hebben en geen eigen budget. Hier komt, als het aan de voorzitters ligt, snel verandering in.”

Spin in het web

Gedeputeerde Staten is gevoelig gebleken voor de argumenten van de voorzitters en dit heeft er toe geleid dat de rol van de commissies gaat veranderen. De commissies krijgen gelden voor vóór-financiering van projecten. Daarnaast krijgen ze een budget van minstens € 300.000 per jaar per commissie en de bevoegdheid om dit toe te wijzen aan (kleinere) ingediende projecten. Een verhoging van de werkbudgetten zal in de voorbereiding van de begroting 2008 worden meegenomen.

Daarnaast moeten de commissies over grote projecten advies uitbrengen, wat zwaar mee weegt in de toekenning van een provinciale bijdrage voor projecten. Sonneveld: “Door deze wijzigingen worden de commissies weer de spin in het web van de reconstructie. Het is aan de commissies zelf om deze bal op te pakken. Goed draaiende commissies krijgen nog meer slagkracht; minder goede draaiende commissies staan nu voor een grote uitdaging de nieuwe rol goed op te pakken.”

Reconstructie in versnelling

Sonneveld: “We zijn door deze veranderingen in staat om als commissie zelf beter richting te geven aan de uitvoering van de reconstructie. Blijkt bijvoorbeeld dat er ergens kansen liggen voor een integraal project waarbij doelen op het gebied van recreatie, natuurontwikkeling en verplaatsing van een landbouwbedrijf ingevuld kunnen worden, dan kunnen we hier mensen opzetten die dit vlot gaan trekken en er geld voor vrijmaken. Voorheen konden we dat niet en bleven zulke kansen liggen. Ik ben ervan overtuigd dat deze wijziging in de rol van de Reconstructiecommissies en Gebiedscommissies leidt tot een versnelling van de uitvoering van de reconstructie en tot een veel efficiëntere werkwijze.”





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?