donderdag, oktober 25, 2007

 

LOG Graspeel Mill-Landerd


Mill blijft benauwd voor komst 'log'

Samenwerkingsverbanden van veebedrijven die de locaties voor intensieve veehouderij opkopen in landbouwontwikkelingsgebieden (log's), en zo bedrijven van 3,5 hectare met 50.000 varkens bouwen.
Dat vrezen niet alleen inwoners van het Land van Cuijk en de regionale milieuvereniging, maar ook de boerenondernemers zelf. Deze grote ondernemingen zouden, in tegenstelling tot kleine zelfstandigen, wel in staat zijn om het benodigde geld voor zo'n bedrijf op tafel te leggen. Tijdens de tweede debatavond van De Gelderlander over log's in het Land van Cuijk, gisteravond in het gemeentehuis van Mill en Sint-Hubert, wezen ondernemers op de hoge kosten van het realiseren van zo'n gigabedrijf.
"Veel mensen staan er niet bij stil wat het kost. Een bouwblok van 3,5 hectare volbouwen met stallen van twee lagen is financieel absoluut niet haalbaar voor ons", zegt één van de ondernemers, die zelf middenin log Graspeel bij Langenboom zijn bedrijf heeft. Omwonenden van het log reageren door te zeggen dat zij de boeren hun broodwinning niet misgunnen, maar dat zij mede vanwege angst voor stankoverlast willen aandringen op kleinere bedrijven in de log's. Ook Wim Verbruggen van Milieuvereniging Land van Cuijk wil met kleinere bedrijven de overlast beperken.Zo onstond gisteravond misschien wel een eerste directe dialoog tussen ondernemers en bewoners van een log.

Op zo'n dialoog is met name door ZLTO aangedrongen om ervoor te zorgen dat beide partijen in de toekomst in harmonie kunnen samenleven in een log. Een dialoog waar de buurman iets heeft te zeggen over de grootte van het bedrijf is 'onzin'volgens enkele Millenaren, maar volgens Peters Brouwers van ZLTO toch echt de sleutel tot succes.Wethouder Carel van Genugten van Mill en Sint-Hubert en Brouwers laten echter weten geenszins van plan te zijn de maximale grootte van een bedrijf in een log te willen inperken. Brouwers blijft terughoudend: "We kunnen de ontwikkelingen niet inschatten." Precies waardoor alle onrust ontstaat, vindt een Millse.

Kritiek was er opnieuw op zowel gemeente, ZLTO als milieuvereniging als het gaat om communicatie over de log's. Van de ongeveer 150 bezoekers van de debatavond vonden slechts vijftien dat ze goed geïnformeerd waren over de precieze gevolgen van de komst van de log's. Wim Verbruggen roept op om bij volgende besluitvorming over log's ook vertegenwoordigers van bewoners van log's een stem te geven. Gelderlander 25 oktober 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?