donderdag, oktober 18, 2007

 

Pijn in LOG beperken

'Zal een boer echt met de buur overleggen?'

Hoe gaat de gemeente om met burgers die benadeeld worden omdat hun huis minder waard wordt als het in een log ligt? Gaan veehouders echt met de buren overleggen over de grootte van hun nieuwe stallen? En, last but not least, welke regels komen er precies als het over stankoverlast gaat? Tijdens de eerste debatavond van De Gelderlander, gisteravond in Sint Anthonis, waren niet alleen tientallen ambtelijk betrokkenen maar ook tientallen persoonlijk betrokkenen aanwezig om mee te praten over de elf landbouwontwikkelingsgebieden die in het Land van Cuijk gerealiseerd worden (zie hiernaast). De avond begon met een inleiding van Hans van Dommelen, secretaris van reconstructiecommissie Peel en Maas, waartoe Land van Cuijk behoort.

Daarna reageerden Pierre Bos (wethouder Ruimtelijke Ordening Sint Anthonis), Peter Brouwers (ZLTO voorzitter regio oost) en Wim Verbruggen (Milieuvereniging Land van Cuijk) op een drietal stellingen.

Alledrie de sprekers gaven toe dat in de afgelopen jaren onvoldoende met inwoners is gecommuniceerd over de gevolgen van de reconstructie. Bos: "Ligt dat aan het taalgebruik? De communicatie vanuit de gemeente is de laatste jaren al meer bekritiseert. Daar proberen we nu wat aan te veranderen met nieuwsbrieven, een betere website en via de dorpsraden."

Over de stelling 'Er is maar één manier om het milieu tegemoet te komen en dat is: minder varkens', waren het sprekers minder eensgezind. Brouwers: "Dat is absoluut niet aan de orde. De intensieve veehouderij produceert voor een markt op basis van vraag van consumenten." Verbruggen wijst op de volgens hem te grote hoeveelheid varkens die in de log's mogen komen en de milieuproblemen met ammoniak en mineralen die dat zal opleveren. Bos wilde over dit onderwerp de balans zoeken. "Misschien is in Brabant een verkeerde indeling als het om ruimte en dieren gaat, maar de sector moet overleven."

Belangrijkste punt van kritiek onder het publiek is de geringe rol van bewoners in de besluitvorming over de log's. "Burgers staan buitenspel, alleen in de laatste fase mogen we nog een beetje meedoen", vindt Henk Kiela van Dorpsraad Haps. "Ik vraag me af of de agrarische ondernemers echt zo betrokken zijn als Brouwers zegt. Of ze echt met hun buren gaan overleggen over bedrijfsuitbreiding." Eén van de Rijkevoortenaren zegt uit ervaring te weten dat dit niet gebeurt.

Bewoners van Rijkevoort wilden van Bos weten wat er geregeld is voor degenen die in een landbouwontwikkelingsgebied wonen. Zij vrezen jarenlange procedures om hun recht te halen. Bos: "Formeel gezien kunnen we schade afkopen. Maatschappelijk belang staat hier boven individueel belang." De Rijkevoortenaren voelen zich bedrogen. "In 2004 hebben we een prachtig verhaal gehoord tijdens een informatieavond, nu komt de zwijnerij op ons af", zo zei één van hen. Het publiek wilde Bos verleiden om uitspraken als 'er komt geen zelfstandige mestfabriek' en 'geen enkele gemeente zit te wachten op varkensflats' zwart-op-wit vast te leggen.

Verbruggen: "In de log's is nu pijn, het is aan de gemeenten om die met goede regels tegen geurhinder zoveel mogelijk te beperken." Gelderlander 18 oktober 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?