zaterdag, oktober 13, 2007

 

Week 41

Maandag
Overleg met medewerkers van bureau Synthese uit Arnhem. Ze hebben een opdracht van de overheid om na te gaan hoe de 15000 ton snoeihout die er in 6 gemeenten in Noordoost Brabant per jaar vrijkomt nuttig gebruikt kan worden. In de biomassa centrale van Essent in Cuijk kan dit hout niet gebruikt worden omdat de centrale te gevoelig is voor onregelmatigheden in het hout. Een nieuwe grootschalige energiecentrale is lastig omdat de milieu eisen zodanig hoog zijn dat het niet rendabel is vanwege de hoge kosten van de benodigde filters. Daarnaast komt er bij een installatie van deze omvang zoveel restwarmte vrij dat deze niet of nauwelijks benut kan worden. Ongeveer 70% van de energie gaat dan verloren. We bespreken de mogelijkeheden van een tussenoplossing. Biokachels waarin gedroogde snippers van snoeiafval verbrand worden en een vermogen hebben van maximaal 130 kilowatt vallen onder een minder streng regiem. Wat emissie iets minder gunstig dan de zeer grote installaties maar veel beter op het gebied van energiebenutting en veel beter dan het huidige systeem van composteren waarbij bacterien het organisch materiaal omzetten in methaangas. Een gas met een 21 keer sterker broeikaseffect dan CO2. Biokachels kunnen ingezet worden voor de verwarming van woningen, scholen, openbare gebouwen en kantoren. Als composteren een 'nul' is en een biomassacentrale een 'tien' dan is een biokachel een 'acht' en dat is een mooie verbetering.

S' avonds bezoek ik de eerste workshop van het project Zaakversneller. Een project met Ceres subsidie en steun van de Land van Cuijkse gemeenten wat zich tot doel gesteld heeft om 20 nieuwe ondernemers of onderneemsters te helpen bij de start van hun bedrijf.

Dinsdag
S'morgens een overleg met Paul Bleumink van Buck Consultants in Nijmegen. Paul heeft een opdracht van REAP Noordoost brabant (Regionaal Economisch Actie Programma, waarin negen gemeenten in de regio. de kamer van koophandel Oost-Brabant en de provincie Noord-Brabant participeren). Doel van de opdracht is de regio beter te profileren. De regio Noordoost Brabant bezet een 2e positie in de economische top 40 van Nederland en weinigen zijn hier van op de hoogte. Ik bespreek met hem de initiatieven iamoneworld, koplopergemeenten en EetNL en de mogelijkheden van deze initiatieven om er de regio mee te profileren.

Woensdag
Heb deelgenomen aan de Agro & Co Conferentie 2007. Een uitermate leerzame middag. Tijdens de presentatie van Abel Slippens (Sligro) kwam het project EetNL aan de orde. Deze Veghelse ondernemer is niet overtuigd van de levensvatbaarheid van het initiatief. Er is blijkbaar twijfel bij de Veghelse ondernemers. De bijeenkomst van afgelopen vrijdag in het gemeentehuis van Veghel, waar een selectie van het Veghelse en Udense bedrijfsleven met de uitgewerkte plannen kennis maakten, was aanzienlijk positiever. In Zuid Nederland, een Food-Feed regio bij uitstek, is men op zoek naar een locatie om het belang van het Agro-Food complex in beeld te brengen. Agro-Food is een belangrijke kurk waar de Nederlandse economie op draait en bied werkgelegenheid aan 10% van de beroepsbevolking. Willen we dit overeind houden dan zullen we de consument moeten informeren over "the story behind". Als we onze cocurrentie positie willen handhaven dan moeten we streven naar meerwaarde. Maar die meerwaarde moet dan wel gecommuniceerd worden. Projecten als Marqt en EetNl richten zich op deze communicatie. Een kans voor Veghel zou ik denken maar dan moeten ondernemers in Veghel wel de koppen bijelkaar steken en het met elkaar eens worden.

Donderdag
Overleg met Hans de Kuyper van PON (instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant) en Frans Wouters van Van Tol Food. We bespreken de voortgang en de mogelijkheden van een nieuwe buurtsuper in langenboom.

Overleg met de stuurgroep Duits Lijntje. Een van de ideeƫn is de uitgifte van een reisgids. Vanuit het streekhuis hebben we uitgeverij De Winter gevraagd om met ons mee te denken hoe een dergelijke gids commercieel geƫxploiteerd zou kunnen worden. Tijdens de bijeenkomst presenteren medewerkers van De Winter een in hun ogen haalbaar concept.

Aansluitend is er de vergadering van de reconstructie commissie Peel & Maas waarvan ik een van de adviseurs ben.

Vrijdag
Afspraak met een ondernemer in Sint Anthonis. Hij is er aan toe om zijn project op papier te zetten. De gemeente wil graag voor 1 november het bedrijfsplan ontvangen dus dat wordt kort dag. Ik spreek met hem af dat ik het plan toegestuurd krijg zodat ik het van commentaar kan voorzien.

weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?