zondag, november 25, 2007

 

Leo Heijboer van Essent wil afval in Haps benutten


Nú een oplossing vinden voor het afval dat we nu produceren, dat is de missie van Leo Heijboer van Essent. "Dat is onze plicht ten opzichte van de toekomstige generaties," zegt hij stellig. Afval lang bewaren vindt hij bijna misdadig. "We moeten ons goed realiseren dat het afdekken van gestort afval een soort gevaarlijke worst creëert die over vijftien of twintig jaar uit elkaar barst."
Zulke opmerkingen vragen om daden. Gelukkig krijgt Heijboer bij Essent alle ruimte om zijn ideeen in de praktijk te brengen. De landbouwkundige sleutelt bij het energiebedrijf aan oplossingen sinds hij er in 1994 in dienst kwam. Zijn filosofie: "Een stortplaats is een grote, levende biologischeberg, waarin zich prachtige en nuttige processen afspelen. We zouden hier veel meer gebruik van moeten maken."

Heijboer doelt op het werk van de miljarden anaërobe bacteriën die diep in de afvalbergen hun werk doen. Kleine beestjes die afval omzetten in onschadelijk materiaal en daarbij gas produceren. Het is dit ‘stortgas’ dat Essent goed kan gebruiken voor het opwekken van schone stroom. Heijboer: "Stortgas bestaat voor zestig procent uit methaangas, een zeer sterk broeikasgas. Vroeger verbrandden we dit gas in zo’n grote, eeuwig brandende fakkel. Dat is natuurlijk doodzonde van de energie. Daarom hebben we aggregaten ontwikkeld die met dit gas elektriciteit kunnen opwekken."

SPECTACULAIRE RESULTATEN

De snelheid waarmee de bacteriën het afval afbreken en stortgas produceren is sterk afhankelijk van het klimaat in de afvalberg. Om er achter te komen wat het ideale klimaat is, deed Heijboer jarenlang onderzoek op de vuilstortplaats in Schinnen. Hij bouwde er een stortplaats in het klein en bestudeerde de processen. Zo ontdekte hij dat hij met goede monitoring en een zorgvuldig watermanagement het afbrekingsproces flink kon versnellen, waardoor ook de gasproductie verdubbelde. "Je moet die beestjes verwennen," zegt Heijboer gepassioneerd. "Als je goed voor ze zorgt, werken ze keihard voor je."
Toen ook het pilotproject van Essent in Landgraaf succesvol bleek, kon Heijboer aan de slag op stortplaats Haps. De omstandigheden waren hier zo slecht dat de berg van twee miljoen ton afval praktisch geen stortgas produceerde. Heijboer nam drastische maatregelen. Hij ontwaterde de bult, bracht waterdichte taluds aan – om te voorkomen dat regenwater de boel zou bederven en dat het stortgas in het milieu terecht zou komen – en bedacht een manier om het systeem gecontroleerd te bewateren.

"Wanneer je al het water eruit haalt, stop je het proces," legt Heijboer uit. "Het is de kunst precies de juiste hoeveelheid water toe te laten."
Voor de bewatering ontwikkelde Heijboer bassins bovenop de stortplaats, waarin hij regenwater kan opvangen. De bodem van deze bassins laat een kleine hoeveelheid water door. Dit zorgt voor een zeer constante en beheerste watertoevoer. Het water dat aan de berg wordt onttrokken, wordt gezuiverd om te voorkomen dat het het milieu vervuilt.
Het proces van bewatering heeft hij nog niet volledig onder de knie, geeft Heijboer toe. Toch heeft hij in één jaar tijd spectaculaire resultaten behaald. Zo voorziet de berg op dit moment meer dan 200 huishoudens van stroom. "Als we zo doorgaan, bereiken we binnenkort een maximale stortgasproductie," zegt Heijboer. Dan kunnen er 280 huishoudens van stroom worden voorzien. "En het mooie is dat we hiermee tegelijkertijd al ons afval binnen onze eigen generatie kunnen afbreken."

SAMENWERKING

Voor het project op de stortplaats van Haps, maakte Essent gebruik van de MIA/Vamil-regeling. Heijboer: "Zo’n belastingvoordeel is natuurlijk prachtig, maar het belangrijkst voor ons is de samenwerking met SenterNovem. Het is een organisatie met veel kennis van zaken, die dicht bij de overheid staat. Voor een goede milieuwetgeving is dit erg belangrijk. Er zijn in het verleden veel nutteloze en soms zelfs schadelijke regels bedacht. Dat is nu gelukkig voorbij. SenterNovem is een partij die een brug weet te slaan tussen de overheid en het bedrijfsleven. Dit komt het milieu zeer ten goede."

"Het voordeel van de MIA/Vamil-regeling is ook dat het technische verhaal meer bekendheid krijgt," vervolgt Heijboer. "De stortplaats in Haps is voor Essent nog maar het begin. We willen dit proces verder verfijnen en het uitbreiden in heel Europa." Wat Heijboer betreft valt er nog veel te winnen. Hij is er stellig van overtuigd dat het binnenkort mogelijk is ook het mestprobleem in de landbouw met behulp van deze methode aan te pakken. Mest wordt dan in afval geïnjecteerd, zodat het op biologische wijze kan worden afgebroken. Op dit moment is hij druk bezig met onderzoek, want het is natuurlijk van groot belang dat er geen stankoverlast ontstaat. Als het aan Heijboer ligt, kan de volgende melding voor een bijdrage van MIA/Vamil al worden opgesteld. Bron SenterNovem 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?