donderdag, november 01, 2007

 

LOG Boekel

Ceres draait geldkraan Boekel dicht

Er wordt vooralsnog geen Ceres-subsidie meer verstrekt aan de gemeente Boekel. Dat blijkt uit een brief van het Europees stimuleringsfonds aan het college van burgemeester en wethouders van Boekel.

De stuurgroep van Ceres spreekt hierin haar zorgen uit over de voortgang van het LOG-project in Boekel. Een project dat deel uit maakt van het provinciale reconstructieplan. Gebieden rond de Waterdelweg en ten zuiden van Venhorst worden geschikt gemaakt voor intensieve veehouderij. De voortgang van het project dreigt in gevaar te komen door de lopende bezwaarprocedure tegen de kap van 291 bomen in het bewuste gebied.De bestuursrechter in Den Bosch behandelde onlangs het beroep van de BMF tegen het plan van de gemeente Boekel om de bomen te rooien ten behoeve van de LOG (landbouwontwikkelingsgebieden) en de reconstructie van de N605, de weg van Volkel naar Gemert. Binnen twee weken wordt de uitspraak verwacht. Maar kennelijk hebben de subsidieverstrekkers van Ceres weinig hoop op de goede afloop. "Uit de bezwarenprocedure blijkt dat de gemeente zich niet houdt aan de gestelde voorwaarden bij de subsidieaanvraag", stelt Vincent Ketelaars van Stimulus, de uitvoeringsorganisatie van het Ceres-programma.

De voorwaarden waaraan Ketelaars refereert betreffen met name het behoud en zo mogelijk versterking van landschapskenmerken, compensatie van de natuur en het bieden van meer mogelijkheden voor natuurontwikkeling. "We hebben gehoord dat de gemeente wel bomen wil kappen maar zich niet vastlegt over hoe dat te compenseren. Wij maken ons hierover zorgen en willen graag zo spoedig mogelijk een toelichting hebben van de gemeente Boekel", aldus Ketelaars. De stuurgroep roept in de brief op alles in het werk te stellen, het LOG-project in overeenstemming met de Ceres-aanvraag en -bepalingen uit te voeren en voor 31 december 2008 afgerond te hebben. Mocht deze einddatum niet gehaald worden dan komt de subsidie in gevaar. Het Boekelse LOG-project is begroot op zo'n 3,5 miljoen euro. De gemeente Boekel ontvangt voor het project 1,6 miljoen euro aan Ceres-subsidie. Tien procent van de subsidie heeft de gemeente inmiddels ontvangen. Brabantsdagblad 31 oktober 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?