maandag, november 05, 2007

 

Noordoost Brabant 2e in Raboranking


De tweede positie in de Top 40 bezet
de regio Den Bosch (Noordoost- Brabant). Dit is bijna geen verrassing meer, aangezien deze regio vrijwel altijd in de Top 10 staat. Hier hangt de economische groei vooral samen met de hoge omzet en exportgroei in het bedrijfsleven. Bron: http://rabobankgroep.nl/download/TB0713sbu.pdf


Niet veel mensen weten dat Noordoost Brabant in de top mee draait van de best presterende regio's op economisch gebied in Nederland. In dit gebied van 21 gemeenten met 630.000 inwoners zijn 330.000 banen. De participatie graad van de beroepsbevolking is hoger dan gemiddeld en de werkloosheid is lager dan gemiddeld. De drijvers achter deze hoge score zijn de gevarieerdheid van de bedrijven, de goede prestaties van deze bedrijven, de gunstige ligging tussen grote bevolkingsconcentraties en de ligging aan belangrijke vervoersassen.
Voor REAP Noordoost-Brabant alerminst reden om achterover te leunen. Werken aan het dak als de zon schijnt is het motto. Op 5 november werd te Vught het startschot gelost van de "5-Sterren Regio" aanpak.
Economisch offensief voor regio
LAND VAN CUIJK - Logistiek, voeding, zorg en farmacie, machinebouw en toerisme zijn de 5 'sterren' die de regio Noordoost-Brabant de komende tijd nadrukkelijk onder de aandacht gaat brengen.

Maandag verricht burgemeester Karel van Soest van Boxmeer de aftrap van het economische offensief op Landgoed Huize Bergen in Vught. Het initiatief om op vijf terreinen de krachten van bedrijfsleven, onderwijs en overheden te bundelen, ligt bij REAP Noordoost-Brabant. Dat is het economisch samenwerkingsverband van negen regionale werkgelegenheidsgemeenten waaronder Oss, Uden en Veghel, de provincie en de Kamer van Koophandel Oost-Brabant. Het gebied loopt van Heusden tot Boxmeer en van Haaren tot Oss. Diverse partijen beschouwen Noordoost-Brabant als een sterke economische regio waar veel innovatieve en beeldbepalende bedrijven actief zijn. "Maar het wordt als een gemis ervaren." zegt woordvoerder Jos de Blank, "dat er weinig samenhang is en dat krachten niet goed benut worden."In workshops hebben ondernemers eerder al ideeën gelanceerd waarmee ze concreet aan de slag willen. Het gaat om projecten die ze haalbaar achten en maandag zullen toelichten.

Daarna dienen de plannen verder uitgewerkt te worden. Het idee voor de 5-sterrenregio is gebaseerd op een onderzoek van adviesbureau Buck Consultants. Daarin hebben bedrijven, onderwijsinstellingen, ondernemersorganisaties en de regio-VVV hun behoeften en ideeën over de regionale economie weergegeven.Een van de belangrijkste conclusies uit dat onderzoek is dat binnen Noordoost-Brabant te weinig economische samenhang bestaat, terwijl in de naaste omgeving juist zeer opvallende verbanden als Brainport en Food Valley actief zijn. Noordoost-Brabant profileert zich niet goed als 'economische speler'. Daardoor krijgt de regio volgens Buck niet de waardering en aandacht die ze eigenlijk wel verdient. REAP Noordoost-Brabant richt in de komende maanden een regionale economische Taskforce op, de spin in het web bij de verdere uitwerking van de 5-sterrenregio.De eerste concrete plannen komen maandag aan de orde. Daaronder het slaan van een brug tussen de machinebouw en het onderwijs. gelderlander 2 november 2007.
Geluidsfragment omroep Brabant:
http://www.omroepbrabant.nl/mediaplayer.aspx?object=news&id=89481&mode=audio





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?