dinsdag, november 13, 2007

 

Proefproject afvalmining

Vaart achter afvalmining

Er wordt druk gezet op het provinciebestuur (GS) om het onderzoek naar afvalmining – het afgraven van een vuilnisbelt – uit te breiden.

Provinciale Staten van Brabant hebben zich unaniem achter een motie geschaard. Daarin worden GS opgedragen twee dingen te doen: locaties zoeken die in aanmerking kunnen komen voor een proefproject afvalmining en in beeld brengen wat zo'n project voor gevolgen heeft voor milieu en financiën. Momenteel loopt er in opdracht van de gemeente Cuijk een onderzoek. Dat moet uitwijzen of het haalbaar is de stortplaats bij Haps, langs de A73, af te graven. Daar is met name om gevraagd door de actiegroep RBT Nee. Die hoopt dat als de afvalmining doorgaat, de vrijkomende grond gebruikt kan worden voor bedrijfsvestiging. Dan zou het nieuwe regionale bedrijfsterrein Laarakker wellicht wat minder dicht bij Haps komen.

Ambtenaren van de provincie overleggen momenteel al met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) over een eventueel proefproject. De motie die Provinciale Staten aannamen, 'onderstreept nog eens de noodzaak van zo'n proefproject' aldus een provinciewoordvoerder gisteren.Marusjka Lestrade-Brouwer, statenlid voor D66, vindt de motie een stap in de goede richting. Haar fractie heeft 'Haps' en afvalmining al eerder op de agenda van de provincie gezet. Ze is blij met de statenbrede steun voor een pilotproject naar afvalmining, zegt ze. Voor haar fractie is de stortplaats in Haps nog steeds in beeld als locatie waar de proef met volledig afgraven en recyclen gehouden zou kunnen worden, ook al wordt Haps niet met name genoemd in de motie.

Volgens Lestrade heeft milieugedeputeerde Onno Hoes de statenleden ten onrechte voorgehouden dat Haps niet als proefproject kan dienen. "Ik vind dat flauwekul", zegt ze. " Hij zei dat Haps niet mogelijk is omdat Essent onlangs een vergunning heeft gekregen om daar nog te storten. Maar zelfs als het bedrijf daar weer gaat storten, dan hoeft dat afvalmining niet in de weg te staan. Het bedrijf dat het plan heeft gemaakt voor de afgraving van Haps zegt dat storten tijdens de sanering geen probleem is. Omdat de installaties er toch al staan, kan het verse afval direct gerecycled worden."Milieuminister Jacqueline Cramer juicht het toe dat Brabant onderzoek verricht naar de mogelijkheden van afvalmining. Dat zegt ze in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Emile Roemer. Gelderlander 13 november 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?