zaterdag, november 03, 2007

 

Stand van zaken Reconstructie

Verburg houdt vast aan beëindiging compartimentering per 1 januari 2008

Minister Verburg van LNV is niet van plan om de Meststoffenwet op het punt van de beëindiging van de compartimentering te wijzigen. De informatie die ze van provincies en gemeenten heeft gekregen, geeft volgens haar geen indicatie van noodzaak om ook na 1 januari 2008 aan de compartimenteringsregeling vast te houden. Dat schrijft de minister mede namens haar collega Cramer van VROM op 1 november aan de Tweede Kamer. In het Algemeen Overleg van 13 september toonden verschillende partijen in de Tweede Kamer zich bezorgd of gemeenten in de vijf reconstructieprovincies hun plannen op het gebied van de ruimtelijke ordening op tijd op orde zouden hebben, om gewenste ontwikkelingen te stimuleren en ongewenste ontwikkelingen van de intensieve veehouderij te voorkomen.

Reconstructieplan geldt als een voorbereidingsbesluit

Het Reconstructieplan geldt als een voorbereidingsbesluit zolang het bestemmingsplan nog niet met het Reconstructieplan in overeenstemming is gebracht. Dat betekent dat aanvragen voor bouwvergunningen, in strijd met de verbodsbepalingen van de zonering, net zo lang moeten worden aangehouden totdat het bestemmingsplan in overeenstemming is met het Reconstructieplan. Daarmee worden, vooruitlopend op aanpassing van het bestemmingsplan, ongewenste ontwikkelingen voorkomen, aldus de LNV-minister. Het voorbereidingsbesluit kan ook werken als een vrijstelling van het vigerende bestemmingsplan. Met die vrijstelling kan alvast gebouwd worden en werk in uitvoering worden genomen wat in de lijn is van het reconstructieplan.

Inventarisatie bij de gemeenten

Verburg heeft ook aan gemeenten gevraagd hoe zij op dit moment gewaarborgd hebben dat gewenste ontwikkelingen worden gestimuleerd en ongewenste ontwikkelingen worden voorkomen. Ruim driekwart van de gemeenten vindt die mogelijkheden voldoende. Van het overige deel werkt ongeveer de helft aan herziening van het bestemmingplan waarmee op termijn hun instrumentarium op orde is. Ruim 25% van de gemeenten heeft het bestemmingsplan aangepast aan het reconstructieplan. Meer dan de helft van de gemeenten acht het aanpassen van bestemmingsplan aan het reconstructieplan niet nodig om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, omdat dat geregeld is via de voorbereidingsbescherming in het reconstructieplan. Toch heeft nog circa 10% van de gemeenten een voorbereidingsbesluit genomen. Verburg concludeert daaruit dat bijna 90% van de gemeenten van mening is dat zij samen met de reconstructieprovincies de zaken goed op orde hebben.

Verplaatsen van bedrijven

De vijf reconstructieprovincies hebben aangegeven dat met circa 170 bedrijven verregaande financiële afspraken zijn gemaakt over het verplaatsen van het veehouderijbedrijf. In de komende jaren zullen deze bedrijven daadwerkelijk verplaatst worden.Ministerie van LNV, 01/11/07





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?