donderdag, november 22, 2007

 

Van Grave tot Den Bosch


Maasmeanders zet recreatief vliegwiel in beweging

"We zijn dé grote witte vlek op de toeristische kaart van Nederland. Nu de kans zich voordoet dat gemeenten hun bestemmingsplannen buitengebied moeten wijzigen, komen wij met een visie. We zetten het vliegwiel in beweging, er moet nu iets gebeuren." Dat zegt Wim Hoezen uit Oijen, vice-voorzitter van de Stichting Maasmeanders en projectcoördinator Ruimtelijke Ordening.

De belangrijkste drijfveer van Hoezen, oud-wethouder van de gemeente Lith, om zich voor Maasmeanders in te zetten: "De economische drager moet zo goed mogelijk ingevuld worden. Het is een klus. Ik wist waar ik aan begon, maar het is toch een heel avontuur." Maasmeanders is volgens Hoezen een 'neutrale partij' die probeert als een mediator wensen van ondernemers en regels van overheden optimaal met elkaar te laten accorderen. Dat 'de streek' zelf een Ontwikkelingsvisie Recreatie laat maken, noemt Hoezen 'uniek'. "Dat doet feitelijk toch altijd de overheid." De kosten van ongeveer 100.000 euro worden verdeeld over de provincie Noord-Brabant (50 procent), de gemeenten Oss en Lith (25 procent) en de ondernemers die aan Maasmeanders meedoen (25 procent).Maasmeanders werd in januari 2006 opgericht. Van de 100 aangeschrevenen meldden zich er 30 aan als lid. "Op dit moment zijn het er zo'n 70, maar eigenlijk vind ik dat niet voldoende", zegt Hoezen. "Ik vind dat een bakker bijvoorbeeld ook belangen heeft bij de plannen dus die zou ook lid moeten worden.

Maar we zijn al heel blij, het begint te komen." Agrariërs, culturele organisaties, watersport en sport&natuur zijn enkele van de categorieën die zijn vertegenwoordigd in Maasmeanders. "Het zijn nu nog 70 individuele ondernemers, maar ik hoop dat zij op de duur elkaars belang voor ogen houden."Van de 70 ingeschrevenen zijn er 33 die min of meer uitgewerkte plannen hebben op toeristisch of recreatief vlak. De bed- and breakfasts schieten als paddenstoelen uit de grond, de solexen uit Herpen toeren al een tijdje door de streek, bierbrouwer en paardenmelker krijgen ingenieuze invallen. Zo is ieder op zijn eigen terrein bezig iets in de markt te zetten. "Het zou mooi zijn als we ook arrangementen kunnen aanbieden. Rust, natuur en cultuur is wat we willen bieden."In samenspraak met Landschapsbeheer heeft Maasmeanders een struinpad uitgestippeld dat loopt van Grave tot Den Bosch. Het plan voor dit 'laarzenpad' ligt al op de tekentafel en wordt, naar Hoezen verwacht, volgend jaar realiteit. "Dan is het te hopen dat wandelaars onderweg een lid van Maasmeanders aandoen voor een kop koffie of een potje bier." Het struinpad strandt bij de Oude Maasarm in Lithoijen. Wie verder wil wandelt óm het water heen, via de John F. Kennedybaan. Hoezen: "Het is interessant om te bekijken of er een pontje kan komen om lopers over te zetten."De gemeente Lith ziet de jachthavenconcentratie in de Lithoijense Maasarm als een belangrijke tweede toegangspoort vanaf het water tot de gemeente Lith, naast de Lithse Ham. Wil die recreatie goed geregeld zijn, dan is het volgens Hoezen zaak dat ook in de visie op te nemen. "Als Van Oorts Betonmortelcentrale er ooit zou weggaan, is de hindercirkel weg. Dan kun je Lithoijen in die richting uitbreiden én er recreatieve functies maken in de vorm van drijvende huisjes bijvoorbeeld.

Dan is iedereen daarmee gediend."Natuurmonumenten is een belangrijke organisatie waarmee Maasmeanders om tafel zit. "Haar bedoeling is om natuurgebieden langs de uiterwaarden aan elkaar te koppelen zodat er 1000 hectare aaneengesloten rivierenlandschap ontstaat. Dat is een uniek stukje Nederland. De aantrekkingskracht van de Veluwe is tanende, er ligt een kans voor ons rivierengebied." De Ontwikkelingsvisie Recreatie die BügelHajema Adviseurs en Van Nuland en Partners opstellen, komt 12 december in de Lithse Ham aan bod tijdens workshops van Maasmeanders.Wim Hoezen voorspelt: "In 2009, 2010 zijn er resulta- ten te zien in het gebied." Brabantsdagblad 21 november 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?