vrijdag, november 09, 2007

 

Week 45

Maandag
REAP Noordoost Brabant heeft Buck Consultants de opdracht gegeven op zoek te gaan naar de economische kernwaarden van Noordoost Brabant. Het resultaat zijn "vijf sterren" (Logistiek, voeding, zorg en farmacie, machinebouw en toerisme) welke de kerncompetenties van de regio zijn. Tijdens de regiomanifestatie in Landgoed Huize Bergen te Vught worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Dinsdag
Een ochtend HAS Den Bosch. Eerst overleg ik met Jules Bongers. Jules gaat een plan schrijven voor het "Boerenhalte" concept. In het voorjaar proberen we het concept middels een aantal pilots te introduceren. Dit projectidee is een initiatief van de gezamenlijke Brabantse streekmanagers. Daarna een gesprek met Jack Lammers. Jack is mijn aanspreekpunt voor HAS Kennistransfer een club die al jaren actief is met een scala aan projecten op het platteland. We bespreken o.a. de voortgang van de oprichting van het Kennisloket Peel & Maas. En als laatste heb ik een afspraak met prof. Nic Douben. Ik informeer hem over de voortgang van het project Groene Raffinaderij.

Woensdag
Afspraak met een onderneemster met een leestuin plan. Zoals dat vaak het geval is past het plan niet in het huidige bestemmingsplan. De keuze is circa twee jaar wachten op het wijzigen van het bestemmingsplan of een planwijzigingsprocedure (artikel 19) doorlopen. Het laatste is te duur gezien de te ondernemen activiteit. In overleg met de gemeente zoeken we een oplossing. Als tussenoplossing start de onderneemster met een "beroep aan huis". Dit is een constructie voor de vrijeberoepen zoals artsen en adviseurs. Na instemming van B&W kan een beroep aan huis uitgeoefend worden. Als het goed is heeft deze gemeente snel een nieuwe Literairoloog.

Donderdag
Overleg met Berrie Den Ouden. Firma Den Ouden verzorgd de recycling van groenafval in de regio. Vanuit het streekhuis onderzoeken we de mogelijkheden om biokachels te plaatsen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld ziekenhuis, gemeentehuis of school. Het doel is aardgas te besparen en dus CO2 uitstoot te reduceren. Den Ouden kan zorgen voor houtchips uit de regio zodat de kachels kunnen branden op een streekproduct.

Een aantal veehouders in Boekel hebben het streekhuis gevraagd om de mogelijkheden om verplaatsing uit extensief rood te inventariseren. Met collega Mario Graat, wethouder Ketelaars en een aantal deskundigen heb ik een overleg in het gemeentehuis te Boekel om oplossingsrichtingen in beeld te brengen.

Vrijdag
Met Joop Boesjes van Greentec Oil bezoek in transportbedrijf Nabuurs in Haps. Greentec is leverancier van plantaardige smeerolie. Deze olie smeert 5 a 7 maal beter dan fossiele olie en de olie verouderd niet. Olie hoeft nooit meer vervangen te worden en de vrachtauto's worden 10% zuiniger in het gebruik van diesel. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Nabuurs staat te boek als een innovatief bedrijf en wil medewerking verlenen aan een praktijk test.

Met vertegenwoordigers van de Rabobank en het Monumentenhuis bespreek ik de mogelijkheden van een Boerderijfonds. Particulieren kunnen in dit fonds mogelijk gaan beleggen. Met het belegde kapitaal worden monumentale boerderijen aangekocht. Deze boerderijen worden commercieel geĆ«xploiteerd. Bijvoorbeeld een zorgboerderij, vergaderboerderij of Buurderij. Doel is rendement op geĆÆnverteerd vermogen te koppelen aan het behoud van monumentale boerderijen.

weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?