zondag, februari 17, 2008

 

Plattelanddag

Platteland in schijnwerpers

Het Land van Cuijkse en Gennepse platteland moet zaterdag 19 april bruisen van de activiteiten, dat is in ieder geval het doel van Twan Goossens, streekmanager van het streekhuis Peel en Maas.

Hij roept ondernemers, maar ook andere creatieve en actieve inwoners op plannen te bedenken voor die dag om die vervolgens ook uit te voeren. De dag moet aansluiten bij de 'Dag van de reconstructie', zoals die vorig jaar ook al werd gehouden. Toen werden, door de provincie Noord-Brabant, busreizen op touw gezet om belangstellenden rond te rijden langs het veranderende platteland. Onder het motto 'er gebeurt veel maar weinig mensen weten dat' werd onder meer een toer gemaakt langs nieuwe natuurgebieden en verplaatste veehouderijen.

Als het aan Goossens ligt, blijft het dit jaar niet bij busreisjes alleen. Mensen moeten de wandelschoenen aantrekken en hun fiets bestijgen om hun eigen regio te verkennen. Maar dan moet er wel wat te doen zijn. Bedrijven moeten hun deuren openen, inwoners die een leuke wandelroute kennen, kunnen tochten op touw zetten. Goossens denkt aan 'opendeuractiviteiten' bij onder meer zorgboerderijen, een bed & breakfast, maar ook aan rondleidingen in nieuw ontwikkelde natuur. "Iedereen die die dag meedoet, kan zijn eigen programma bedenken." Deelnemers moeten wel de handen uit de mouwen willen steken, vindt hij. Ze moeten wat hem betreft niet alleen een verrassend programma in elkaar sleutelen, ze moeten er ook voor zorgen dat de activiteiten onder de aandacht van de inwoners wordt gebracht. "Maak zelf posters en verspreid die", geeft hij alvast als tip.

Ook al komt het door Goossens omarmde initiatief van de provincie Noord-Brabant, hij wil toch ook de kop van Noord-Limburg erbij betrekken. "Je bent hier natuurlijk zo de Maas over. Hoe meer deelnemers, hoe beter."Mensen met ideeën kunnen zich bij Goossens melden. Dat kan door een e-mail te sturen naar tgoossens@rmb.nl. Potentiële deelnemers moeten in het kort aangeven wat ze willen doen en waar. - Meer informatie is te vinden op de website www.plattelanddag.blogspot.com Gelderlander 17 februari 2008.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?