donderdag, maart 27, 2008

 

Dag van het Brabantse platteland 19 april

Het platteland in de schijnwerpers

Het platteland in deze regio moet zaterdag 19 april bruisen van de activiteiten.

Zie ook:
Boeren presenteren dagelijks vers product in de Versomaat

Op en rond boerenbedrijven moet het gonzen van de mensen die geïnteresseerd zijn om met eigen ogen veranderingen in het platteland te bekijken. Dat is in ieder geval het doel van Twan Goossens, streekmanager van het streekhuis Peel en Maas.Goossens, ook actief in deze regio, roept ondernemers, maar ook andere creatieve en actieve inwoners op plannen te bedenken voor die dag om die vervolgens ook uit te voeren. De dag moet aansluiten bij de 'Dag van de reconstructie', zoals die vorig jaar ook al werd gehouden. Toen werden, door de provincie Noord-Brabant, busreizen op touw gezet om belangstellenden rond te rijden langs het veranderende platteland.

Onder het motto 'er gebeurt veel maar weinig mensen weten dat' werd onder meer een toer gemaakt langs nieuwe natuurgebieden en verplaatste veehouderijen. Als het aan Goossens ligt, blijft het dit jaar niet bij busreisjes alleen. Mensen moeten de wandelschoenen aantrekken en op hun fiets stappen om hun eigen regio te verkennen. Maar dan moet er wel wat te doen zijn. Bedrijven moeten hun deuren openen. Inwoners die een leuke wandelroute kennen, kunnen tochten op touw zetten. Goossens denkt aan 'opendeuractiviteiten' bij onder meer zorgboerderijen, een bed & breakfast, een zelfoogsttuin, een zorgboerderij, een vistrap, een kantoor in een oude kippenstal maar ook aan rondleidingen in nieuw ontwikkelde natuur. "

Iedereen die die dag meedoet, kan zijn eigen programma bedenken. En wat mij betreft kan het niet eigenzinnig genoeg zijn." Deelnemers moeten wel bereid zijn de handen uit de mouwen te steken, vindt hij. Ze moeten wat Goossens betreft niet alleen een verrassend programma in elkaar sleutelen, ze moeten er ook voor zorgen dat de activiteiten onder de aandacht van de inwoners wordt gebracht. "Maak zelf posters en verspreid die", geeft hij alvast als tip.Mensen met ideeën kunnen zich bij Goossens melden. Dat kan door een e-mail te sturen naar tgoossens@rmb.nl. Potentiële deelnemers moeten in het kort aangeven wat ze willen doen en waar.

Plattelanddag
In Nederland wordt op veler terrein hard gewerkt aan de herinrichting van het platteland. Op 19 april aanstaande is er gelegenheid om de veranderingen in het landelijk gebied in deze regio nader te bekijken. Gedurende de Plattelanddag zijn tal van activiteiten te bezoeken. Te bezoeken zijn: zorgboerderij, zorgcafé, bed & breakfast, Boertel, wandelroute, nieuwe natuur, vistrap enzovoort. De organisatie is nog op zoek naar regionale deelnemers. Aanmelden kan via tgoossens@rmb.nl.
In deze regio presenteren ondernemers hun Versomaat. Dat zijn: Verbruggen Paddestoelen (www.oesterzwam.nl) uit Erp, René Tielemans uit Boekel, Bert van den Brand uit Uden (tomaten), André Swinkels uit Boekel (champignons) en Marc en Sandra de Wit uit Mariaheide (asperges). Brabantsdagblad 27 maart 2008. Locatie Verbruggen Paddestoelen Erp.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?