zondag, maart 30, 2008

 

Maxima in Boekel


Aandacht voor nieuw zorg concept

"Oh, wa hedde toch kouwe handen!'' Bewoonster Anna van Exel -in juni wordt ze 103 jaar oud- schrikt even op als ze de handen van prinses Máxima in de hare gedrukt krijgt. "Ja, vreselijk, altijd koude handen.

Zie ook:
Máxima opent zorgpark in Boekel
'Wat een knap vrouwke, die Máxima'
Prinses Maxima opent zorgpark

Maar gelukkig heb ik een warm hart,'' antwoordt de prinses. Gistermorgen opende zij zorgpark Sint Petrus in Boekel door een beeld van twee handen op een houtblok te onthullen. Het symboliseert de verbondenheid van de Boekelse gemeenschap met de bewoners van het bijzondere zorgpark, waar ouderen én jongeren wonen. Er is zelfs een kinderdagverblijf en dat bracht Lonne Weren tot uiting, een 3-jarige peuter die samen met Máxima en de 90-jarige bewoonster mevrouw Anna Hoevenaars het kunstwerk mocht onthullen. Boekel had midden jaren negentig van de vorige eeuw nog de twijfelachtige eer de zuurste gemeente van het land te zijn.

De intensieve varkenshouderij had de grond en de atmosfeer er danig verpest. Sinds gisteren denkt daar niemand meer aan. De meest stralende glimlach van het land maakte er definitief korte metten mee. Prinses Máxima maakte hier en daar een praatje, drukte handen en sprak voor het binnengaan van het zorgpark kort met het koningspaar van het Boekelse Sint-Agatha-gilde. Samen met commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen en burgemeester Driek van de Vondervoort schreed Máxima met haar stralende glimlach naar de hal, waar ze een warm welkom kreeg van bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Locatiemanager Wil van de Laar zei in haar sas te zijn met de komst van de prinses en de opening van het zorgpark, al is dat nog lang niet klaar. Sinds vorige zomer wonen er al mensen, maar de bouwwerkzaamheden duren nog zeker tot 2010. Het is bij lange na geen normaal bejaardenhuis, dat Boekelse zorgpark.

De levendigheid straalt ervan af en als dat aan de leiding ligt blijft dat zo. Met een komen en gaan van bewoners, maar ook andere mensen uit het kleine Boekel en omgeving. Jong en oud genieten er zorg en niet minder dan 130 vrijwilligers zien erop toe, dat de bewoners snel en nauwgezet van alle dorpsroddels op de hoogte blijven, zo verklapte Wil van de Laar tegen een nog altijd glimlachende Máxima. Het zorgpark wordt op de been gehouden door niet minder dan 120 vaste medewerkers. En al stond het gisteren niet in het draaiboek: ze hieven met z'n allen toch een ' lang zullen ze leven' aan om de feestweek af te sluiten die gisteren door een in een prachtige jas gehulde Máxima naar een hoogtepunt getild werd. Het zorgpark kwam tot stand door Welstaete, PeelrandWonen, de gemeente Boekel en de stichting Vrienden van Sint Petrus. Het park omvat onder meer een kinderdagverblijf, een kapper, gelijkvloerse woningen voor echtparen van wie één van beiden kampt met dementie en een restaurant.

Het complex belichaamt een nieuwe vorm van ouderenzorg en is ingericht voor alle stadia van ouderdom. Uiteindelijk, in 2010, zullen er 150 bewoners een verzorgd onderkomen hebben. De totstandkoming van het zorgpark vormt de laatste klus van Driek van de Vondervoort, de burgemeester die voor Boekel veel voor elkaar bokste. Hij vertrekt naar Bergeijk in de Kempen, de streek waar hij vandaan komt. "Mensen leven steeds langer,'' stelt Van de Vondervoort vast. "En dit zorgpark voorziet dus in een behoefte die alleen maar groter zal worden." Máxima loopt intussen bewonderd en bewonderend verder en drukt opnieuw een oude bewoonster in een stoel de hand. Ook die roept uit, dat de prinses ijskoude handen heeft. "Dat komt nooit meer goed. Maar het warme hart, dat blijft,'' zegt de prinses. De Boekelse harten heeft ze voorgoed gstolen. En die handen? Daar hebben ze nu in Boekel een mooi symbolisch beeld van. Deze ochtend was Máxima koningin. In elk geval van Boekel. Brabantsdagblad 29 maart 2008.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?