zaterdag, april 05, 2008

 

Boertel: een boerderij-hotel op het platteland


Het streekhuis Peel & Maas heeft de ontwikkelaar van http://www.landvancuijk.nl/ gevraagd om de website http://www.boertel.nl/ te introduceren. Het doel is om ondernemers met logies op een boerderij een eigen platform te bieden. De site is gebaseerd op bannerruil. Een ondernemer krijgt zijn logo op de boertelsite als het boertel logo op de homepage van de eigen site geplaatst wordt.

Boeren houden allang niet meer alleen maar varkens, koeien en kippen.

De een verandert zijn bedrijf in een zorgboerderij, de ander in een vakantiepark. De familie Van den Broek aan de Lamperen in Wanroij gaat een boertel exploiteren.
De eerste gasten hebben Mat en Miriam van den Broek in hun boerenhotel Lampersehei in Wanroij al ontvangen. Eigenlijk kan het nog niet. Ze zijn nog volop bezig om de puntjes op de i te zetten van hun hagelnieuwe accommodatie met zes tweepersoons- en een vierpersoonskamer, een gezamenlijke keuken en een ontmoetingsruimte. Hier en daar nog wat klein timmerwerk, het barretje in de gezamenlijke keuken moet nog worden geplaatst, een enkel lampje en de meubels arriveren binnenkort. Het is nu nog wat behelpen met tuinmeubilair in de varkensstal van weleer. "Maar we kunnen alvast vooruit", lacht Miriam van den Broek (40). Een boertel noemen ze het. " Het eerste in Nederland", klinkt het trots.

Kan ook niet anders. Ze hebben de naam samen met een communicatiebureau bedacht. "In eerste instantie vonden we het niks", zegt Miriam. "Het klonk wat boers. Maar gaandeweg gingen we er anders over denken. Nu staan we er helemaal achter."Wat de twee betreft moet boertel een nieuw concept in Nederland worden. "Net zoals bed en breakfast (b&b) dat is", zegt de 44-jarige Mat. "Een boertel is anders dan een b&b", vindt Miriam. "Bij een b&b zit je bij de mensen thuis, het is kleinschaliger en je eet vaak met ze mee. Dat is bij ons allemaal niet. Daarom zochten we naar een andere naam."Hoe het begrip boertel verder moet worden uitgedragen, daar zijn de Van den Broeks nog niet uit.

Dat is van later zorg. Eerst willen ze de zaak thuis op orde krijgen. " Het sociale leven is er door alle drukte de laatste maanden bij ingeschoten zegt Miriam. "Maar als het allemaal draait, gaan we dat weer oppakken, hoor."Het idee voor hun boertel borrelde een kleine drie jaar geleden bij ze op. De varkens hadden ze de deur uitgedaan nadat ze hadden besloten alleen met rundvee verder te gaan. Aan de andere kant van Lamperen 14, het adres van de Lampershei, heeft Mat van den Broek de zorg over tachtig stuks melkvee. In het begin waren er verschillende plannen om de voormalige stal anderszins rendabel te maken. "We hebben hier vanalles over de vloer gehad", volgens Mat. "Iemand stelde voor om slakken te gaan houden." Ineens werd het ze duidelijk toen bekend werd dat het voor boeren makkelijker werd om kleinschalige activiteiten in het buitengebied te starten. De ideeën voor de herinrichting van de oude stal (de kosten bedragen een kleine twee ton) komen uit de koker van het Wanroijse boerenstel dat vier kinderen heeft.

Mat nam het ruwe werk voor zijn rekening en legde onder meer zelf de elektra aan. Miriam is verantwoordelijk voor de finetuning van de slaap- en verblijfsaccommodatie. Ze schafte het servies aan, zocht het beddengoed bijeen, liet Mat de flatscreen-tv's ophangen en richtte de kamers sfeervol in. " De inrichting moet precies zijn zoals wij dat zelf op onze vakantie graag zouden aantreffen. Ja, met wat pepermuntjes op het nachtkastje. Leuk, toch."Elke kamer heeft een douche en een toilet. De bedden zien er solide uit met een twee vuisten dik matras. De oude varkensstal heeft binnen de uitstraling van een modern hotel. Rondom het boertel ligt nog het nodige werk te wachten. Aan de voorkant moet nog een luxe veranda komen. Aan de achterkant verrijst een park. Een grote paddenpoel, die inmiddels al is uitgegraven, gaat het middelpunt vormen van het boerenpark met uitzicht op het Wanroijse buitengebied. Gasten kunnen daar in de toekomst ongestoord verpozen. " Fietsers, wandelaars, gezinnen, iedereen is welkom", vertelt Mat. " Zelfs mensen die hun paard mee willen nemen. Er zijn paardenboxen aanwezig."Zaterdag 19 april heeft de Lampersehei open dag, vrijdag 30 mei is de officiële opening. - http://www.lampersehei.nl/ ; http://www.boertel.nl/ ; http://www.boekhetbijdeboer.nl/

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?