vrijdag, april 25, 2008

 

Dorpsplan Beugen


Een leefbaar Beugen dankzij de automatiek

Het is de bedoeling dat de Beugenaren weer de straat op gaan. Voor de post, bijvoorbeeld. foto Theo Peeters
Beugen krijgt (weer) een hart. En het moet nog gaan kloppen ook. Tenminste, dat is de bedoeling van gemeente, dorpsraad en projectontwikkelaar. Beugen heeft, zeggen ze, een landelijke primeur: vergeten boodschappen uit de muur.

Zie ook:
Slopen, bouwen en terugbouwen

De pinautomaat, het postloket, de buurtsuper. Het zijn van die simpele dingen die (dreigen te) verdwijnen uit kleinere dorpen, omdat er geen commerciƫle behoefte aan is. "Overal zie je winkels verdwijnen. Met als gevolg dat de leefbaarheid ten onder dreigt te gaan", verzucht Boxmeers wethouder Rien Klaassen. Om te voorkomen dat Beugen zoiets overkomt, krijgt het dorp een nieuw hart, met het project Hart voor Beugen. Of, zoals directeur Peter Martens van projectontwikkelaar Maeselandt zegt, 'Beugens grootste verandering sinds de komst van de Romeinen'.Naast de komst van nieuwe woningen is de komst van een dorpswinkel (voor zogenoemde vergeten boodschappen) misschien wel de opvallendste wijziging in het dorpsgezicht.

Het bijzondere is dat de vergeten boodschappen in Beugen straks uit de muur komen, een zogenoemde shopcourt."Het is een dorpswinkel op eigentijdse wijze. Het wordt een automatiek waar je vergeten boodschappen haalt. De dorpsraad bepaalt met de inwoners welke producten je er kunt krijgen. Dat kunnen producten zijn die je anders bij de drogisterij haalt, of bij het postagentschap", zegt Klaassen.Het is een landelijke primeur, zegt hij. Volgens de wethouder komt er ook een pinautomaat en een postagentschap. Volgens Peter Martens is het heel goed mogelijk dat post in de toekomst niet meer thuisbezorgd wordt, maar afgehaald kan worden in het dorpscentrum. Voor wie papieren post iets van vroeger vindt, komt er een mogelijkheid om te communiceren via telepresence. Martens: "Dat is een soort webcam, maar dan groter en van betere kwaliteit. De verzekeringsexpert uit Utrecht hoeft niet in de file te staan om in Beugen te komen.

Klinkt futuristisch, maar de techniek is voorhanden."Het is de bedoeling dat de winkel beheerd wordt door een filiaalmanager. Dat maakt de shopcourt ook levensvatbaar volgens wethouder Klaassen. "Voor het personeel is maar een geringe investering nodig. Bovendien komt een aantal diensten samen. Een aparte, commerciƫle winkel is misschien niet rendabel. Dit wel."Shopcourt. Telepresence. Boodschappen uit de muur. Maakt dat Beugen leefbaarder? Ja, zegt Klaassen. Het is juist de bedoeling dat de Beugenaren weer de straat op gaan. Voor de post. Voor de (vergeten) boodschappen. " Bovendien kun je hier ook gewoon een kopje koffie drinken, hoor." Gelderlander 25 april 2008.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?