donderdag, mei 22, 2008

 

5e Starterscafe: Huisvesting


De vijfde editie van het Starterscafé wordt woensdag 28 mei gehouden bij Fitland in Mill. Het thema van deze bijeenkomst is huisvesting. Te gast zijn Wim van Gemert, die achter het pand van zijn zaak in zwembaden een bedrijfsverzamelgebouw voor starters wil bouwen. Ook Theo Föllings is te gast, hij weet alles over starterskantoren. Carel van Genugten, wethouder Economie van de gemeente Mill en Sint-Hubert, en Huub Linders van Rabomakelaardij Zuid zijn de andere twee gastsprekers. De volgende bijeenkomsten van het Starterscafé zijn 25 juni en 24 september.

Starterscafe is een onderdeel van het CERES project De Zaakversneller en wordt door ROC De Leijgraaf, De Gelderlander en streekhuis Peel & Maas georganiseerd.

Van de schuur naar bedrijfsverzamelgebouw?

Op een stuk braak terrein bij Van Gemert zwembaden bv in Mill komt een bedrijfsverzamelgebouw. Een ondernemer moet zich goed presenteren: tijdens gesprekken, op internet en ook in een straatbeeld. Hoe kom je als starter aan een leuke ruimte die ook nog te betalen is? Het vijfde Starterscafé van ROC de Leijgraaf gaat over huisvesting.
Van Gemert Zwembaden bv uit Mill heeft het goed voor elkaar: een gigalocatie aan een doorgaande weg in Mill. Toch is het zelfs voor zo'n grote ondernemer niet makkelijk geweest om te komen waar hij nu is. Jarenland zat hij in het centrum van Wanroij met een winkel en een werkplaats op het industrieterrein in dat dorp. Wim van Gemert, één van de eigenaren: "We zijn zo'n beetje acht jaar met de gemeente Sint Anthonis in gesprek geweest over uitbreiding op het industrieterrein. Er was een probleem met een stankcirkel van een boer. We richtten onze blik toen op Cuijk, waar we met open armen zijn ontvangen maar toen kwam dit terrein in Mill in zicht."Drie hectare in totaal, waarvan Van Gemert er twee kocht. Inmiddels zijn daarvan ook weer delen verkocht en heeft Van Gemert nog één hectare over.

Waarvan de helft braak ligt en waar het bedrijf niks aan verdient.Van Gemert kwam onlangs met het plan er een bedrijfsverzamelgebouw neer te zetten met plaats voor zo'n tien kleine zelfstandigen. Deze plaatsen zouden zijn voor ondernemers 'die uit de garage groeien', ondernemers die dus al wat jaartjes bezig zijn. De gemeente Mill en Sint-Hubert steunt het plan en inmiddels wordt gewerkt aan de ruimtelijke onderbouwing. De units zouden 250 tot 300 vierkante meter groot worden."Te duur voor echte starters", vindt Theo Föllings, naast Van Gemert één van de andere gastsprekers volgende week bij het Starterscafé. Hij werkt bij Oost nv, een ontwikkelingsmaatschappij die zich onder andere inzet voor startende ondernemers. "Met zo'n ruimte kom je al gauw op een huur van 1.000 euro per maand en dat is voor een starter niet op te brengen en zij zullen er dan ook niet op afkomen." Föllings zet zich met Oost nv in voor huisvesting voor échte starters. "Starters worden nogal eens in een oud gebouw ergens achteraf gepropt. Maar starters willen ook als het gaat om huisvesting serieus genomen worden. Het hoeft geen ruimte van 200 vierkante meter te zijn, 40 is meer dan genoeg. Het gaat erom dat ze op een goede locatie zitten die er netjes uitziet en waar klanten ontvangen kunnen worden. " Dergelijke gebouwen staan er in Nijmegen, Elst, Bemmel en Arnhem en volgens Föllings zitten die vol.

In Boxmeer zou dit jaar ook zo'n gebouw komen, maar onderhandelingen daarover zijn eind vorig jaar misgelopen omdat het pand te duur zou zijn. Over het gebouw, dat het Regionaal Business Centrum Land van Cuijk zou moeten gaan heten, wordt nu weer gesproken maar of het er ook gaat komen is niet duidelijk.Een bedrijfsverzamelgebouw met kleine ruimten heeft volgens Föllings meer voordelen. "Het is flexibeler. Wie nu een kantoorruimte huurt, moet vaak meteen een contract voor vijf jaar tekenen. Veel beter zou het zijn als je de huur binnen een maand zou kunnen opzeggen. Hiervoor is naar mijn idee een enorme markt, maar overheden moeten die stap durven zetten. Dan maakt je echt werk van economie in de regio."

'Ondernemers stimuleren met faciliteiten'

Wat de gemeente Mill en Sint-Hubert betreft zouden startende ondernemers eerst vooral vanuit huis moeten gaan werken. "Dat is bovendien eenvoudig te doen als het gaat om vergunningen", zegt wethouder van Economie Carel van Genugten.
"Hier in de gemeente heeft 80 tot 90 procent een huis met een tuin en daardoor vaak ruimte genoeg." Voorwaarden vanuit de gemeente zijn dat er geen hinder mag zijn voor de omgeving, de onderneming niet veel verkeer mag aantrekken en opvallende reclames zijn ook niet gewenst. Wie niet een aan huis gebonden beroep heeft, maar een klein bedrijf wil beginnen, kan binnen de gemeente ruimte vinden in een bedrijfsverzamelgebouw of op een klein bedrijventerrein.Huub Linders, algemeen directeur van RaboMakelaardij Zuid, ziet geen heil in ondernemen aan huis. "Een gemeente die ondernemers wil stimuleren moet daar ook de faciliteiten voor bieden.

Bedrijfsverzamelgebouwen moeten er daarom ook juist in kleine gemeenten komen en in Land van Cuijk niet alleen in Cuijk en Boxmeer. Wie zich beperkt tot ondernemen aan huis, beperkt zich ook tot een kleine branche."Volgens Linders is het een misverstand te denken dat startende ondernemers per definitie klein beginnen. "In Mill zijn er misschien vooral zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel, red.) , de schaalgrootte is overal anders en dat moet je in het oog houden. Maar wie iets grootschaligers zoekt moet je proberen binnen de gemeente te houden. Je moet de bedrijvigheid ook in de dorpen houden." Linders wijst bovendien op de bedrijfscontactfunctionaris die iedere gemeente heeft en 'die zich wat meer zou mogen profileren'. De Gelderlander 22 mei 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?