zaterdag, mei 24, 2008

 

Nieuwe Wro


Paul Rüpp: "De filosofie van de nieuwe wet spreekt me erg aan"

Met de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening komt het primaat van de beslissingen over de ruimtelijke ordening vooral te liggen bij de gemeente. Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling Paul Rüpp van Noord-Brabant is blij met deze verandering. “De filosofie dat het primaat bij de lokale overleid ligt spreekt mij erg aan”VeranderingenWaar de provincie in het verleden alle beleid op het gebied van ruimtelijke ordening van de gemeenten moest goedkeuren, moeten er nu vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden met de gemeenten. “In principe wil ik daarom ook van die afspraken uitgaan en niet te snel verordeningen gaan opstellen die de gemeenten dwingt tot een bepaalde beleidswijziging.
Pas als afspraken echt niet blijken te werken, wil ik dat middel inzetten,” aldus Rüpp.IngrijpenRüpp kan zich ook voorstellen dat een bestuurslaag als het waterschap het lastiger vindt onder de nieuwe wet. “Die waren natuurlijk gewend dat ze beschermd werden door de provincie. Nu moeten ze zelf procedures starten als ze iets willen bereiken.” Rüpp kan ingrijpen, maar op de vraag of hij dat ook zal doen, volgt een resoluut ‘nee’. “De waterbelangen worden beschermd door de watertoets. In het uiterste geval kan ik inderdaad een verordening uitvaardigen, maar daar wacht ik liever zo lang mogelijk mee.”ValkuilDe grootste valkuil van de nieuwe wet is volgens Rüpp dat er alsnog teveel geregeld gaat worden. “Uit angst voor fouten bij een lagere overheid, kunnen hogere overheden alsnog teveel regeltjes gaan maken. Dat zou zonde zijn. Gelukkig heeft de wetgever daarom ook gezegd dat Rijk en provincies de uitgevaardigde regels goed moeten motiveren. Wij zullen om die reden ook erg terughoudend zijn om alsnog wetten, verordeningen of Algemene Maatregelen van Bestuur uit te vaardigen.
Voorbereidingen
Om de nieuwe wet goed voor te bereiden heeft Rupp al vele sessies gehad met zijn ambtenaren. “Er zijn ook enkele peer groups ingesteld die hebben gekeken naar de wenselijkheid van bepaalde zaken. Het zit inmiddels goed tussen de oren.” De grootste moeite met de invoering merkt de gedeputeerde toch bij de gemeenten. “Sommige kleinere gemeenten gaan eigenlijk nu pas nadenken over de invoering per 1 juli. En dan merken ze dat er toch wel een hoop verandert.” Bron: Ruimteforem VROM.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?