zaterdag, mei 24, 2008

 

Week 21

Maandag
Halfjaar evaluatiegesprek met de wethouders Jan Kerkhof (Veghel), Harrie Opsteegh (Grave) en Mark van Rijn van het RMB.

Een varkenshouder is middels een erfenis eigenaar geworden van een unieke boerderij. De boerderij is van midden 18e eeuw. Het bijzondere is dat er nooit iets aan de binnenkant van de boerderij verandert is. Als je binnen komt waan je je in een museum. De bedsteedes, de schouw, de opkamer de tegelvloeren maar ook veel van de inrichting zoals meubels en een staande klok, alles zit erin zoals het was. Het gebouw staat op de monumenten lijst en onderhoud is dringent noodzakelijk. Op zolder staan wel twintig emmers om het regenwater op te vangen. Door de woning geschikt te maken voor hedendaagse bewoning zal het unieke karakter voor een groot deel verloren gaan. De eigenaar hoopt een economische drager te vinden zodat de originele inrichting behouden blijft. Vervolgens hoopt hij medewerking van de overheid te krijgen voor de benodigde bestemmingsplan wijziging.

Dinsdag
Een gepensioneerde bioloog heeft de afgelopen 25 jaar van zijn 2 ha grote tuin een levenswerk gemaakt. Unieke planten en dieren, vooral vlinders, zijn er terug te vinden. Het gebied grenst aan nieuwbouw en zijn grote angst is dat het ooit opgeslokt wordt. Hij realiseert zich dat een economische drager de levensvatbaarheid van de tuin kan waarborgen. We bespreken de ambities de kansen en de mogelijkheden.

Woensdag
Met de initiatiefnemers van stichting Ecopark Gaia heb ik een afspraak met wethouder Pierre Bos van de gemeente Sint Anthonis. De stichting is op zoek naar een gebied van 10 a 20 ha om hun plan te realiseren.

Donderdag
De Projectgroep Biomassa & WKK organiseert in Apeldoorn een workshop over regionale klimaatinitiatieven. Ik ben gevraagd een presentatie te geven met als titel "Het platteland als kraamkamer voor duurzame ontwikkeling" dit naar aanleiding van het project Groene Raffinaderij te Haps. Benutten groenafval en fossil free community waren presentaties van collega sprekers.

Vrijdag
Gesprek met Han van Hees om nadere invulling te geven aan het project Boertel. We streven naar een vereniging van Boertel eigenaren en bereiden een bijeenkomst voor.

Een tweetal jaren geleden heb ik gesproken met een veehouder met zijn bedrijf in extensiveringsgebied rood. Ik bezoek hem opnieuw. Hij wilde graag naar een LOG. De opties die de gemeente te bieden heeft zijn geen oplossing. Door de relatief lage grondprijs voor woningbouw in deze regio, de aankoopkosten van fosfaatrechten, de sloopkosten en de aankoopkosten van grond omdat op eigengrond niet gebouwd mag worden brengt rood voor rood bijna niets op. Het duurt nog jaren voor het LOG gereed is en hij heeft, gezien zijn leeftijd en het feit dat de huidige stallen dringend aan vervanging toe zijn, haast. Al met al reden om toch op de huidige locatie nieuwbouw te realiseren binnen de mogelijkheden van de bestaande vergunning.

Een aantal jaren geleden hebben burgers uit de randstad een slecht onderhouden langgevelboerderij gekocht. De boerderij is bijna tot de laatste steen afgebroken en met gevoel voor historie weer opgebouwd. Omdat het niet toegestaan was om in het deel waar de koeien vroeger stonden te wonen zijn ze veelvuldig bezocht door een handhavende ambtenaar. Na vele jaren touwtrekken is het nu toegestaan om in het nieuwe woongedeelte te verblijven. Hij is manager van een Internationale hotel keten. De gehele bovenverdieping van de boerderij is voorzien van vier luxe kamers met ieder een eigen badkamer. Zij wil graag aan de slag met bed & breakfast. De angst om naar de gemeente te stappen zit er nog in. We bespreken wat de beste aanpak is om het plan te realiseren.

Weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?