vrijdag, juni 06, 2008

 

LEADER

Peel & Maas werkt aan Provinciale LEADER regeling

De LEADER aanpak is al jaren een subsidie regeling met groot succes. Het geheim is de praktische aanpak afgestemd op de wensen van de mensen waar het voor bedoeld is. Een plaatselijke groep met vertegenwoordigers uit de hele bevolking kan naar eigen inzicht over een budget beschikken om ontwikkelingen in de eigen omgeving te stimuleren. Kernwoorden zijn: kleinschalig, innovatief, "bottum-up", overdragen van ervaring, experimenteel en samenwerking.

De komende maanden wordt een ontwikkelingsplan geschreven en een plaatselijke groep ingesteld. De intentie is om in 2009 van start te gaan. Lees meer hierover in het volgende bericht.

Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma is een Europees subsidieprogramma dat gericht is op de ontwikkeling van het platteland in brede zin.
Hierbij moet u denken aan zaken als de versterking van de concurrentiekracht van de land- en bosbouwsector, het verhogen van de kwaliteit van natuur en landschap, de verbetering van de leefbaarheid op het platteland en diversificatie van de plattelandseconomie.

Plattelandsontwikkelingsprogramma 2008 – 2009
Gedeputeerde Staten hebben besloten voor de periode 2008 t/m 2013 een subsidiebedrag beschikbaar te stellen van ruim € 46 mln. voor investeringen in het Brabantse Platteland.

Voor de volgende onderwerpen zijn er subsidiemogelijkheden:
Structuurverbetering van de landbouw
Het stimuleren van agrariërs om ook niet agrarische activiteiten te starten, zoals zorgboerderijen en toeristische activiteiten.
Bevorderen toerisme en recreatie
Basisvoorzieningen in kleine kernen
Instandhouding van het landelijke gebied binnen de nationale landschappen het Groene en het Brabantse deel van de Hollandse waterlinie.
LEADER in Brabant
Voor een uitgebreider overzicht van de onderwerpen 1 tot en met 5 en de beschikbare middelen zie Overzichtstabel subsidies POP

LEADER in Brabant

Het LEADER-programma vormt een onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma. LEADER staat voor een gebiedsgerichte samenwerking met als doel het platteland sociaal economisch te versterken. Voor de uitvoering van dit programma worden zogenaamde Plaatselijke Groepen aangewezen. Hierin hebben naast overheden tal van plattelandsorganisaties zitting. Het stimuleren van samenwerking en het organistievermogen van de lokale gemeenschap zijn belangrijke doelen om vernieuwende initiatieven vanuit de samenleving te vinden. Kernbegrippen van LEADER zijn: kleinschalig, innovatief, "bottum-up", overdragen van ervaringen, experimenteel en samenwerking.
Er zijn in de Brabant drie Europese LEADER-gebieden: Kempenland, Maashorst en Meierij en de Baronie. Daarnaast zijn de eerste twee van totaal 6 provinciale LEADER-gebieden aangewezen: de Meierij en de Peel.Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007
Gedeputeerden Staten hebben voor 2007 een subsidiebedrag beschikbaar van € 3,8 miljoen voor de leefkwaliteit op het platteland en de diversificatie van de plattelandseconomie.

Aanvragen ingediend na 23 april 2008 vallen onder de nieuwe POP-regeling 2008-2013.

Voor meer informatie over de voorwaarden:

Zie Provinciaal blad nr 71/08, met als onderwerp: 'Subsidieregeling Plattelandsontwikkelingsprogramma 2008 -2009'
Zie Provinciaal blad nr 73/08, met als onderwerp: 'Besluit Openstelling prestatieplafonds subsidieregeling plattelandsontwikkelingsprogramma 2008 – 2013’
Openstelling subsidiegelden POP 2007'.
Zie Provinciaal blad nr 68/08, met als onderwerp: 'Openstelling subsidiegelden POP 2007'. De teksten van de subsidieregelingen zullen donderdag 25 april op de website worden gepubliceerd.

Waar kan ik terecht met mijn projectidee?
Heeft u belangstelling neem dan in een vroeg stadium van uw projectidee contact op met uw gebiedsmakelaar . De gebiedsmakelaar helpt u met het invullen en aanvragen van uw projectidee. Voorbehoud goedkeuring subsidie regeling
Het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit moet deze regeling Subsidie Plattelandsontwikkelingsprogramma nog toetsen aan de Europese verordeningen. De Provincie verstrekt in de komende tijd alleen subsidies onder voorbehoud van de goedkeuring van het Ministerie.

Als u nog vragen heeft kunt u een e-mail sturen naar: info-plg@brabant.nl.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?