zondag, juni 08, 2008

 

Verschuilen achter provincie niet meer mogelijk


Bouwen kan in het vervolg sneller met de komst van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. De rol van de provincie verschuift van een controlerende achteraf naar een sturende vooraf.

De gemeenten in de regio zijn huiverig over de nieuwe, sterkere rol die de provincie krijgt door de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (WRO). Wie gaat bouwen of verbouwen, krijgt met deze wet te maken. Gemeenten vrezen dat de provincie zich te belerend gaat opstellen waardoor ze meer last dan profijt van de provinciale overheid zullen hebben. "De nieuwe wet is vooral gericht op snelheid, efficiency en kostenbesparing. Het is te hopen dat de tussenkomst van de provincie daar niet tegenin druist", stelt de Helmondse burgemeester F. Jacobs en SRE-portefeuillehouder. De rol van de provincie verschuift van een controlerende achteraf naar een sturende vooraf. De provincie kan vooraf opmerkingen maken over voorontwerpplannen, en zo nodig bezwaren indienen. Daarvoor moet de provincie een provinciaal belang kunnen aantonen.

De nieuwe wet schrapt vertrouwde provinciale taken, zoals de goedkeuring van bestemmingsplannen en het verlenen van verklaringen van geen bezwaar bij vrijstellingen van bestemmingsplannen. Dat geldt ook voor het vooroverleg via de Provinciale Planologische Commissie. Een woordvoerder van het ministerie van Vrom vindt de angst van de gemeenten 'niet echt gegrond'. "In het voortraject hoeven gemeenten nauwelijks met de provincie rekening te houden. Het is voor de provincie juist lastig om achteraf gelijk te halen." Gedeputeerde P. Rüpp sluit zich daarbij aan. "Gemeenten zijn in de nieuwe wet leidend. Zij bepalen de mate van overleg.

Het ontbreekt gemeenten soms aan zelfvertrouwen. Wij worden gevraagd voor hen beslissingen te nemen. Te vaak stellen ze ons vragen. Ik snap dat wel: dan kunnen lokale bestuurders bij onwelgevallige beslissingen of adviezen van ons zich achter de provincie verschuilen. In de nieuwe WRO is dat, door de grotere eigen verantwoordelijk van gemeenten, van de baan."

Jacobs heeft bij Rüpp gepleit voor minder ambtenaren in het provinciehuis. "In de praktijk trekken tientallen provinciale ambtenaren het 'veld' in die de boel vertragen", aldus de Helmonds burgemeester "Jacobs heeft een punt", bekent de provinciebestuurder. "Door de nieuwe wet komt veel juridisch werk te vervallen. Maar we krijgen er planologische taken bij."
Eindhovensdagblad 27 mei.

Zie: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=23941





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?