zondag, juli 13, 2008

 

Week 28

Maandag
Nataša Kovačić werkt als gebiedsontwikkelaar in Kroatie. Kroatie staat in de wachtkamer om toe te treden in de EEG. De waarde van het Europese LEADER programma wordt onderkend en de rijksoverheid wil van start gaan met een landelijk LEADER project om al vast ervaring op te doen. Nataša doorloopt een veertiendaags trainingsprogramma en maakt kennis met de LEADER aanpak in Brabant. Collega Fransien Westendorp die projectleider is van LEADER Maashorst-Maas & Meijerij informeert haar over de opstart van dit nieuwe LEADER project en ik laat haar s'middags een aantal voorbeelden van projecten in de praktijk zien.

Dinsdag
Tijdens een eerder project heb ik de mogelijkheden van WKO (warmte koude opslag) leren kennen. Nu de energie kosten hoog worden is verwarming van woningen op aardwarmte aantrekkelijk geworden. De terugverdien tijd van de installatie is ongeveer 10 jaar. Op een nieuwe woning die 80 a 90 jaren mee gaat is dat relatief kort. Dient de woning ook gekoeld te worden dan zakt de terugverdientijd naar enkele jaren. De warmtepomp die de woning verwarmt draait op elektriciteit. Die elektriciteit wordt inefficiënt geproduceerd. In grote centrales worden kolen of gas omgezet in elektriciteit. Eenderde wordt benut en tweederde gaat verloren als koelwarmte. Vervolgens zijn er transport verliezen in het elektriciteitnetwerk. En ook niet onbelangrijk de uitstoot van CO2 is groot en ongewenst. Het zou veel beter kunnen door de elektriciteit decentraal op te wekken. Dit kan door zonencellen, in de wijk geïntegreerde mini-windmolens, wijk-WKK, mini-WKK per woning of een stirlingmotor. Oplossingen die nog niet kunnen concurreren met de relatief goedkope elektriciteit uit kolen, gas en kernenergie waar we nu over beschikken. De kostprijs van de traditionele elektriciteit wordt ieder jaar duurder. De kostprijs van de alternatieven ieder jaar goedkoper. De verwachting is dat het niet meer lang duurt voordat het omslagpunt bereikt is. Met Tessa van den Broek van Mooiland Vastgoed heb ik een oriënterend gesprek over de mogelijkheden van de bouw een energienul wijk op basis van WKO in combinatie met selfsupport elektriciteit winning.

Geprek met een eigenaar van een kippenbedrijf. Het bedrijf ligt tegen een dorp aan. Zowel de gemeente als de ondernemer willen graag het bedrijf naar een LOG verplaatsen. Het financieringsgat is door diverse deskundigen vastgesteld op ongeveer 4 miljoen. Door 1 ha van de huiskavel beschikbaar te stellen voor woningbouw kan er mogelijk 0.5 miljoen aan inkomsten gegenereerd worden. Blijft over een gat van 3.5 miljoen. Ik ben gevraagd om met de eigenaar eens te kijken naar de mogelijkheden van economische activiteiten in de vrijkomende gebouwen. Soms kan een goed plan net dat duwtje zijn om een verplaatsing in gang te zetten. Maar hier hebben we het niet meer over een duwtje. Dit soort bedragen zijn niet overbrugbaar met het opstarten van een nieuwe economische drager in de vrijkomende bebouwing. Ik maak dat de ondernemer en de gemeente duidelijk.

Woensdag
Het starterscafe wat het streekhuis in januari met ROC de Leijgraaf en Dagblad De Gelderlander gestart is is een succes. Het plan is om het na het beëindigen van het Ceres project De Zaakversneller te continueren. Een website kan daarbij van dienst zijn om de bijeenkomsten onder de aandacht te brengen. Met een aantal personen bespreek ik een ontwerp van de site.

Websites die zich richten op het tot stand komen van communities zijn vaak succesvol. Een aantal ontwikkelaars werken aan een nieuw concept wat geschikt zou kunnen zijn voor de communicatie in een buurt of regio. Met een aantal personen bespreken we de kansen en de mogelijkheid van een pilot in een regio.

Donderdag
Bijeenkomst werkgroep Rest-O-Super.

Vrijdag
Een ondernemer heeft een grote groepsaccomodatie in een rijksmonument. Voor de komende 10 jaren lukt het nog wel om zaken rond te zetten. Maar over tien jaar is een kapitaal intensieve restauratie van vele miljoenen nodig. Dat is tevens het moment dat hij, gezien zijn leeftijd, wil stoppen. Hij benut mij als klankbord om de mogelijkheden op een rij te krijgen. Voor een moderne groepsaccomodatie is het gebouw minder geschikt. Een woon-zorg park lijkt een goed alternatief als daar draagvlak voor is. Gezien de omvang is het zaak een betrouwbare partner-ontwikkelaar in de arm te nemen.

Weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?