dinsdag, juli 22, 2008

 

Werken aan imago

De cijfers laten het keer op keer zien, Noordoost-Brabant behoort tot de sterkste economische regio's van Nederland. Toch is het slecht gesteld met het imago van het gebied.
Bij politici en beleidsmakers in Den Haag staat het nauwelijks op het netvlies. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Brabants-Zeeuwse Werkgevers (BZW) en de ABN Amro hebben uitgevoerd. Daar moet nu echt verandering in komen, stelt de BZW in een reactie. De belangrijkste aanbeveling van de werkgeversclub is de samenwerking in het gebied te versterken door het instellen van een regiobestuur. Bovendien dient Noordoost-Brabant zich meer te laten zien. "We etaleren onze sterkste punten en kwaliteiten onvoldoende. We zijn te bescheiden" , stelt Jan van Vroenhoven, voorzitter BZW regio Noordoost-Brabant.

Volgens hem werken de mensen er gewoon hard en zijn ze geen praatjesmakers. Toch loopt de regio met deze opstelling het nodige mis, constateert de BZW. Het ministerie van Economische Zaken investeert op basis van zijn programma 'Pieken in de Delta' vooral in economisch sterke regio's. Zo zijn West-Brabant, Zuidoost-Brabant en de regio Arnhem-Nijmegen wel opgenomen in het steunprogramma van het ministerie. "Opvallend is dat juist in die gebieden er een nauwe samenwerking is tussen de gemeenten." Dat pleit volgens Van Vroenhoven voor een verdergaande krachtenbundeling in Noordoost-Brabant om de kansen te vergroten. Het is niet alles kommer en kwel, erkent Van Vroenhoven.

Sinds ongeveer een jaar bestaat de 5-sterrenregio. Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer gaf hiervoor vorig jaar nog de officiƫle aftrap. In dat project werken de acht werkgelegenheidsgemeenten uit de regio samen met onderwijs en bedrijfsleven. Noordoost-Brabant presteerde de afgelopen tien jaar economisch beter dan het Nederlandse en Brabantse gemiddelde. De regio kent een hoge productiviteitsgroei, een relatief lage werkloosheid en een positieve bedrijfsdynamiek. Ook telt de regio veel verschillende branches, zoals voedingsmiddelenindustrie, machinebouw, bouw, chemische industrie en logistiek. Gelderlander 22 juli 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?