zondag, augustus 17, 2008

 

Roozenhuys Haps geopend

De familie Verschuuren in Haps heeft zaterdag 16 augustus het Roozenhuys geopend. Dit moet een plek worden waar je rozen kunt 'beleven'. Vroeger stond er op dezelfde plek een boerderij. Max Krukziener ging kijken. Klik op de audiolink voor zijn verslag. Alle info is te vinden op http://www.hetroozenhuys.nl/.

Klik hier voor fragment omroep Brabant. Bron: Omroep Brabant

Het Roozenhuys opent de deuren
Vandaag opent Het Roozenhuys, een initiatief van José en Marc Verschuren, eigenaren van rozenkwekerij Verschuren, zijn deuren. Behalve een winkeltje zijn er ook een theetuin en rosarium op het terrein van de kwekerij. Tegelijk is het Roozenhuys een museum over de rijke rozenhistorie van Haps. Vandaag is er aan de Putselaarstraat 4a in Haps open huis van negen tot vier uur.

Nazaten schoolmeester Hens houden historie Hapse rozenteelt levend
Vijf jaar ideeën verzinnen en plannen maken wordt vandaag afgesloten met een officiële opening.
Daarmee krijgt Haps er een bijzondere attractie bij. De oprichter van Koninklijke Kwekerijen H.A. Verschuren & Zonen, Hens Verschuren (1844-1919), zou verguld zijn geweest als hij toen had geweten hoe zijn nazaten de liefde voor de roos zowel als de ondernemingszin verder zouden uitdragen. Het Roozenhuys dat diens achterkleinzoon Marc (45) samen met zijn echtgenote José (41) vandaag opent, is veel meer dan een winkeltje waar wat rozenproducten worden verkocht. Ook al mag dat winkeltje zelf gezien worden. Het Roozenhuys is tegelijk museum, theetuin en rosarium en het biedt zelfs de gelegenheid voor het geven van workshops, kooklessen en het houden van vergaderingen.Als de Verschurens iets doen, doen ze het in een keer goed, zo luidt het adagium aan de Putselaarstraat. De nazaten van schoolmeester Hent bouwden de kwekerij, aanvankelijk een hobby van de meester, uit tot een bedrijf waar al in de jaren dertig jaarlijks miljoenen rozenstruiken werden gekweekt. "Tachtig mensen op de loonlijst was in die tijd niet ongewoon", zegt Marc.

"Het was destijds de grootste werkgever van het dorp. Veel Hapsenaren hebben er herinneringen aan." Veel rozenkwekers die na Verschuren op de groeizame zavelgrond in de regio een eigen bedrijf begonnen, leerden het vak in Haps. De geschiedenis van de Hapse rozenteelt wordt in Het Roozenhuys met veel illustraties verteld. Met foto's en advertenties uit het verleden, zoals de oproep aan gezonde katholieke jongens om te solliciteren bij het bedrijf.Groepen die rondgeleid worden krijgen ook een korte film over de Hapse rozenhistorie te zien. Het winkeltje ademt de sfeer van het Engelse platteland. En of het nou stof met rozenpatroon of koekjes in de vorm van een roos is, wat ook maar een beetje aan de edele bloem doet denken, is er te koop. De nieuwe loot aan Verschurens stam wordt gekoesterd door het het echtpaar, maar de kwekerij blijft voorrang houden. Daarom is Het Roozenhuys alleen op zaterdagochtend van 9 tot 12 geopend en op afspraak voor groepen. http://www.hetroozenhuys.nl/
Gelderlander 16 augustus 2008.

Zoektermen: Rozenhuis Haps Rosenhuis Haps Rozehuis Haps Rosehuis Haps Rozenmuseum Haps Rosenmuseum Haps Rozentuin Haps Rosentuin Haps

www.hetroozenhuys.nl






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?