vrijdag, september 12, 2008

 

Boerdonk

Veehouders Boerdonk bang voor natuur

"Voor je het weet is het bos aan de Boerdonkse Akkerweg verwilderd tot natuur en kunnen veehouders Bevers en Donkers niet meer uitbreiden." De raadsman van beide boeren schetste deze week bij de Raad van State in één zin de bezwaren van zijn cliënten tegen de aanleg van een nieuw bos in hun buurt.Buurman en voormalig veehouder M. Kanters kreeg een Europese subsidie om na beëindiging van diens veehouderij een bos aan te leggen op zijn 7,7 hectare metende perceel. Veghel verleende een vrijstelling om de agrarische bestemming van de grond om te zetten in een recreatieve. Eenieder mag straks over de aangelegde paden door het bos van Kanters struinen.

Het bos grenst aan het oudere bos Het Hurkske maar ook aan de varkenshouderij van Bevers. De veehouders vrezen dat het bos snel natuurgebied zal worden en daarmee een obstakel voor hun bedrijfsmatige toekomst. Verder zijn ze bang voor een toename van de verkeers- en parkeeroverlast als wandelaars met hun auto naar het bos rijden om te gaan wandelen. De gemeentewoordvoerder van Veghel zei dat het bos geen belemmering voor de bedrijven vormt. "Bevers heeft zelfs al kunnen uitbreiden, dus er is geen probleem", zei hij. De raadsman van Kanters stelde dat er geen kans op verkeersoverlast is. "Het gaat om extensieve recreatie, een wandeling in het bos.

Er zal af en toe een auto komen maar niet meer dan toen het landbouwgrond was", zei de raadsman. Kanters zelf stelde dat er weinig kans op verwildering is omdat hij het netjes bijhoudt. "Ik heb subsidie gekregen voor de aanleg van het bos en daarbij zit ook geld voor het onderhoud. Ook de paden hou ik netjes bij", beloofde hij. De kans lijkt klein dat de Raad van State het bos zal torpederen. Uitspraak volgt over enkele weken. Brabantsdagblad 12 september 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?