donderdag, september 18, 2008

 

Doortrekken A77

Weinig bijval langere A77

De regio Uden-Veghel heeft geen haast met doortrekking van de A77. In het Land van Cuijk gaan stemmen op om de snelweg vanaf knooppunt Rijkevoort door te trekken naar de A50 bij Uden. "Vanuit economisch perspectief is zo'n snelweg naar het oosten interessant", zegt de Udense wethouder Marnix Bakermans.

"Maar als ik kijk naar de cijfers over verkeersbewegingen rechtvaardigen die op dit moment geen snelweg van Uden naar Boxmeer." De discussie over doortrekking van de A77 is mede ontstaan na een rapport over de verkeersafwikkeling op de N264. Dat is de provinciale weg tussen Uden en Oeffelt die door de kernen van Sint-Hubert en Haps leidt.

Het plan is om ten zuiden van Haps een rondweg aan te leggen. Een snelweg zou zo'n rondweg overbodig maken.

De Boxmeerse burgemeester Karel van Soest heeft deze zomer in een brief aan provincies en belanghebbende gemeenten gepleit voor doortrekking van de A77.

Hij deed dat met het oog op de economische ontwikkeling van deze regio. Volgens de Udense wethouder concentreert de drukte op de N264 zich juist in de twee afzonderlijke regio's en niet op de verbinding ertussen. Als Bakermans nu de afweging moet maken tussen economisch voordeel en het belang van leefbaarheid en natuur, dan geeft hij het laatste nu prioriteit.

" Wij concentreren ons voorlopig liever op verbetering van het openbaar vervoer in de regio en een goede afwikkeling van het verkeer van en naar de A50."

Zijn Veghelse evenknie, Jan van Burgsteden, ziet op dit moment ook weinig heil in een discussie over het opkrikken van de N264 tot A77. " Ik vind het voorbarig om nu al te pleiten voor een snelweg. Ik snap het probleem en de voorgestelde oplossing. Wat ontbreekt is een goede probleemanalyse. Voor je gaat denken aan een snelweg, zul je toch eerst een studie moeten hebben verricht naar de noodzaak. De aanleg van een snelweg is zeer ingrijpend en heeft grote gevolgen voor de stedelijke regio Uden-Veghel.

"Als de weg op dezelfde plek komt als de N264, dan splits je Uden van Uden-Zuid. Ik denk niet dat ze daar in Uden op zitten te wachten." Gelderlander 17 september 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?