woensdag, september 03, 2008

 

Dorpsdeelauto

Op uitnodiging van Mooiland-Maasland, de vereniging van kleine kernen in Noord-Brabant en de streekmanager onderzoekt de organisatie Greenwheels de mogelijkheden van deelauto's voor kleine kernen.

Autodelen is letterlijk het delen van een auto. Handig en goedkoop voor mensen die niet elke dag een auto nodig hebben, die zich financieel geen (eigen) auto kunnen veroorloven en voor mensen die het milieu hoog in het vaandel dragen. Waarom zou je eigenlijk iets kostbaars kopen dat je gemiddeld één uur per dag gebruikt? Een deelauto is een uitkomst. Het concept is bedacht in de late (“groene”) jaren tachtig en in Nederland schoorvoetend gestart begin jaren negentig. Dankzij de informatierevolutie met internet, mobiele telefonie en SMS-technieken is het uitgegroeid tot een interessant concept dat vooral in binnensteden is aangeslagen.

En dat laatste is jammer want juist in kleine kernen is men vaak verstoken van diensten en voorzieningen en het openbaar vervoer op het platteland staat onder druk. Autodelen voorziet naar verwachting ook daar in een behoefte. Daarnaast kunnen afhankelijk van de behoefte creatieve oplossingen voor problemen bedacht worden. Kunnen gehandicapten niet meer in de kleine kern blijven wonen omdat het reguliere vervoer ontoereikend is dan kunnen vrijwilligers een hulpdienst in het leven roepen. Zijn er senioren zonder rijbewijs die gedwongen worden om naar een grotere kern te verhuizen dan kunnen ze 'meeliften' met een deelauto die een pendel naar een supermarkt onderhoud. Een regulier greenwheel gebruik behoord natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Informatie zie: http://www.greenwheels.nl/ of klik hier.

Juni 2012
In 2008/2009 bleek de tijd nog niet rijp te zijn voor een autodeel systeem om het platteland. Wheels4all ontwikkelde in 2011 'Mywheels' een nieuw systeem gebaseerd op het delen van auto's in bezit van particulieren. In juli 2012 onderzoekt het streekhuis of voor dit nieuwe systeem belangstelling is in Noordoost Brabant. Lees verder.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?