donderdag, september 18, 2008

 

Kinderopvang buitengebied

Kind kan snuffelen aan Boxmeers landleven

De varkensstallen worden opgeruimd. Kinderen zijn straks welkom op het Boxmeerse bedrijf.

Jan en Carla van den Bosch in hun winkel De Maashoeve. De kinderopvang draagt volgend jaar dezelfde naam. foto's Ed van Alem

De brand die vorig jaar hun varkensstal aan de Veerstraat in Boxmeer in de as legde, was het startsein voor de nieuwe plannen van Jan en Carla van den Bosch. Volgend jaar is het stel op vier fronten actief.

Honderden varkens moeten eraan geloven in juni 2007. Brand, verstikking. De dieren in de stallen aan de Veerstraat in Boxmeer kunnen niet aan de dood ontsnappen.

Jan (43) en Carla (41) van den Bosch, de eigenaren van het varkensbedrijf, zijn het drama niet vergeten. De brand bleek aangestoken te zijn, de dader werd niet gevonden. Dat knaagt nog steeds. "Achteraf ben je blij dat het de stal is geweest en niet ons woonhuis", zegt Carla van den Bosch.

Je kunt bij de pakken gaan neerzitten als je door ellende wordt overvallen, het tweetal deed dat juist niet. Het bedrijf moest weer worden opgebouwd.

"Omdat we hier dicht bij een natuurgebied zitten, wisten we dat uitbreiding in de toekomst er hier niet inzat. Het bedrijf liep hier dood. We zijn eens gaan kijken of er ergens anders mogelijkheden waren en die waren er."

In het landbouwontwikkelingsgebied in Overloon, de plek waar intensieve veehouders wel vooruit kunnen en mogen groeien, vonden ze een plek voor een nieuwe stal.

Met overheidsgeld (VIV-regeling, verplaatsingsregeling intensieve veehouderij) kan de verhuizing deels worden betaald. "We voldoen aan alle eisen. Ons bedrijf zit in het Maasheggengebied, dus in de natuur. Ons bedrijf is groot genoeg om voor de regeling in aanmerking te komen en we hadden, voor de brand, een modern bedrijf." In september volgend jaar moeten de varkens in een nog modernere stal in Overloon rondstappen.

De grond waarop de varkenshuisvesting in Boxmeer stond, krijgt een hele andere bestemming. "We beginnen hier met kinderopvang." Eveneens in september 2009, zo is de bedoeling. Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang varen onder de vlag van de Verenigde Agrarische Kinderopvang. "Alleen ondernemers die naast de kinderopvang een agrarisch bedrijf hebben, kunnen zich aansluiten." De opvang is kleinschalig. In het kinderdagverblijf is plaats voor 24 kinderen, de buitenschoolse opvang kan 20 kinderen onderbrengen.

Het duo heeft er vertrouwen in dat opvang in een landelijke omgeving aanslaat. " Als er kinderen bij onze kinderen komen spelen, zie je ze soms helemaal opbloeien.

Het buitenleven doet kinderen goed

De Maashoeve, zo gaat het kinderdagverblijf heten. Het varkensbedrijf en de winkel waar vlees van (onder meer) eigen varkens wordt verkocht, gaan al onder diezelfde naam schuil. Het bedrijf Van den Bosch heeft nog een vierde tak: de akkerbouw. Aan de Veerstraat groeien ook maïs en bieten.

De tekeningen liggen klaar

Wat er nog over was van de varkensstallen wordt momenteel gesloopt. Ervoor in de plaats komt een compleet nieuw gebouw waar de kinderen kunnen worden opgevangen. Als extraatje komt er een ruimte bij voor een kleine binnenspeeltuin en is er een plek waar kinderen aan kleine dieren kunnen 'snuffelen'. Buiten ligt straks ook nog een moestuintje.

Potentiële klanten zijn er genoeg, meent het tweetal. Voldoende kantoren in Boxmeer, voldoende bedrijvigheid. " Bovendien zijn we makkelijk bereikbaar." De eerste zeven kinderen zijn dan ook inmiddels aangemeld.

Een drukke periode breekt aan. De plannen die nu op papier staan, moeten in een jaar werkelijkheid worden. Gelderlander 18 septemer 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?